• Do termoelektrane na otpad tek posle referenduma

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prvu ekološku sednicu Skupštine grada u ovom sazivu zakazala je grupa opozicionih stranaka, ali je posle rasprave na temu buduće termoelektrane toplane koja bi radila na komunalni otpad donet zaključak koji je predložila Srpska napredna stranka.

    Većina u Skupštini praktično se obavezala „da će pre potpisivanja akta koji bi predstavljao početak realizacije” elektrane za proizvodnju električne energije od otpada u Republici Srbiji “ raspisati referendum na kome bi se građani grada Pančeva izjašnjavali da li su saglasni da se na teritoriji grada Pančeva gradi“ takva elektrana, a „na osnovu rezultata Studije opravdanosti koja se izrađuje u skladu sa zakonom Republike Srbije kojim se uređuje planiranje i izgradnja”.

     

    Sazivači sednice, 24 odbornika iz redova LSV, SPS, DJB i DS, ostali su bez konkretnog usvajanja zaključka kojim su tražili da „bez saglasnosti Skupštine grada Pančeva ili referendumske odluke građana Pančeva nije dozvoljena realizacija” ovog projekta. 

     

     

    Tokom rasprave o ovoj temi, za koju su se sve političke opcije složile da je od velikog značaja, zbog čega se i Pančevci moraju uključiti kroz referendum, izneto je puno podataka, ali i sumnji. Tako se od gradonačelnika Saše Pavlova saznalo da niko ništa nije ni hteo da sakrije od odbornika i javnosti, kao i da uostalom to po zakonima i nije moguće. Da protokol nije obavezujući dokument, da će grad Pančevo kroz podatke za studiju izvodljivosti koja bude rađena proslediti i dokumenta kojima se zabranjuje dopremanje zagađujućih materija iz drugih sredina. Pavlov je istakao da je odluka da se pristupi ovakvom protoku doneta sa puno odgovornosti, kako bi se i problem otpada u Pančevu rešio, a tako zaštitila i životna sredina.

    Od značaja je bila i činjenica da je iskorišćavanje otpada dobijanjem energije propulzivna industrija u svetskim razmerama, kao i da donosi nova radna mesta. „Niko iz Beograda nam tu ništa nije nametnuo. Ni Vučić ni Ministarstvo. Nametnula nam je naša odgovornost i potreba” – ocenio je Saša Pavlov.

     

    Da niko ne beži od građana i referenduma istakao je predlažući zaključak, koji će kasnije biti i usvojen, šef odborničke grupe SNS-a Željko Sušec.

    „Nema spora da smo svi za referendum. I vlast i opozicija. SNS hoće samo da radi po zakonu“ – precizirao je Sušec. Inicijatori sednice na ovu temu imali su niz vrlo konkretnih primedbi, sumnji, nedoumica, a nije falilo ni stavova. Predsednik odborničke grupe DS-a Dušan Stojić istakao je da ne može 70 odbornika da odluči o nečemu što će imati uticaja na buduće generacije.

    „Da nismo podneli ovu inicijativu i sazvali sednicu, to bi prošlo. Odlučio bi Vučić i Beograd, a oni ne žive u Pančevu” – naglasio je Stojić.

    Dok je njegov partijski kolega Zoran Jovanović naglasio da se vlast neodgovorno ponela potpisujući protokol, a zatim se oglasila, sad prihvata i referendum, samo da bi kontrolisala štetu. Zaključkom iza koga je stao SNS praktično je kidnapovana tema koju je opozicija inicirala, napomenuo je Jovanović.

    Da su u ovom slučaju važne validne informacije koje moraju javno da se čuju naglasio je Vladan Keljević iz LSV-a.

    „Znaju građani Pančeva koliko je ekologija njima samima važna. Njihovog izjašnjavanja mora biti. U međuvremenu treba da znamo i šta će biti sa šljakom posle spaljivanja otpada, gde će biti skladištena, šta će biti sa toplotnom energijom?” – zapitao se Keljević.

    Pavle Đukić iz iste Lige založio se da Studiju izvodljivosti za ovakvu investiciju ne naručuje investitor nego da bude nezavisno urađena. Pa ako nema stručnjaka u Srbiji, da je rade međunarodni eksperti. On je izneo informacije da spaljivanje otpada da bi se dobila energija više u Evropi nije trend, već da se gleda da se što više otpada drugačije reciklira. Nikola Ćebić iz pokreta Dosta je bilo zapitao se da li se još neka sredina u Srbiji interesovala za ovaj projekat i ocenio da malo ima otpada samo u Pančevu za potrebe takve elektrane. Izneo je i bojazan da će neko drugi kriti informacije, a ne vlast u Pančevu, da će republika to proglasiti projektom od nacionalnog značaja i dodao kako su kod nas i elektrane na otpad povlašćeni proizvođači struje, jer je navodno reč o obnovljivim izvorima energije. Da po studiji koju Pančevo ima količine otpada nisu dovoljne za nesmetan rad i najmanje termoelektrane na otpad istakla je Nada Kirbus iz SPS-a. Ona je zamerila gradonačelniku što se kasno obraća odbornicima po ovoj temi, kada je već odlučeno da se pristupa protokolu.

    „Iskustva sa zapada – da , ali uzmite i njihovu kulturu i standard. Pa kod nas i u Obrenovcu zbog termoelektrane Nikola Tesla imaju gomile pepela koje zalivaju vodom” – podsetila je Nada Kirbus. Sa SNS-om glasali su i odbornici SRS-a. Predsednik odborničke grupe Srđan Glamočanin bio je zadovoljan što će se pitati građani i što će biti referenduma. On se založio za preradu otpada u energiju, ali i za manje kapaciteta postrojenja, kako otpad ne bi bio dovožen u Pančevo. „Jer niko neće da živi pored đubrišta čitave države Srbije. Džaba ti zlatan dvorac kad si pored takvog đubrišta” – rekao je Glamočanin.

    V. Đoković

    Prvu ekološku sednicu Skupštine grada u ovom sazivu zakazala je grupa opozicionih stranaka, ali je posle rasprave na temu buduće termoelektrane toplane koja bi radila na komunalni otpad donet zaključak koji je predložila Srpska napredna stranka. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    GRUPA PANČEVO: Besplatni udžbenici jedan od prioriteta

    Udruženje građana "GRUPA" ističe da je jedan od prioriteta ove organizacije uvođenje besplatnih udžbenika za sve đake u Pančevu. To se odnosi i na sva naseljena mesta, od Banatskog Brestovca […]

    Tribina „Podrži i potpiši ProGlas” u Pančevu

    ProGlas se širi Srbijom! Nakon Zrenjanina, pokretači i potpisnici inicijative će predstaviti ciljeve ProGlasa na tribini u Pančevu, koja će biti održana u sredu, 15. novembra, sa početkom u 19 […]