• DS PANČEVO: Zatvoriti skladište veštačkog đubriva u „Staklari“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Resorni odbor za zaštitu životne sredine Gradskog odbora Demokratske stranke Pančevo izdao je saopštenje povodom javne rasprave o skladištu veštačkog đubriva u nekadašnjoj fabrici stakla. Saopštenje u celosti preenosimo.

    Nakon javne rasprave o skladištu veštačkog đubriva u nekadašnjoj fabrici stakla i dobijenih relevantnih informacija, Demokratska stranka se oštro protivi skladištenju veštačkog đubriva na bazi amonijum nitrata i traži od nadženih organa da hitno pokrene odgovarajuće postupke za zatvaranje nelegalnog skladišta i izmeštanje veštačkog đubriva, kao i pokretanje postupka protiv odgovornih lica.

    Demokratska stranka pita nadležne organe, kako gradske tako i republičke, kako je moguće da neko već više od godinu dana u neposrednoj blizini centra grada skladišti veštačko đubrivo bez bilo kakve dozvole? Mi pitamo nadležne organe iz kog razloga se protiv firme „Promist“ iz Novoga Sada nije pokrenuo postupak još krajem marta meseca ove godine kada je po nalogu Republičke inspekcije naloženo da se svo potencijalno opasno đubrivo (čist amonijum nitrat) izmesti iz skladišta jer postoji odluka Skupštine grada Pančeva iz 2001. godine da u Pančevu nije dozvoljeno širenje proizvodnih i skladištenih kapaciteta hemijske industrije na teritoriji grada? Kako je moguće da se traži dozvola za skladištenje 10.000 tona đubriva, a da je trenutno u skladištu 36.000 tona?

    Ako pogledamo studiju koja je prezentovana videćemo da je predviđeno da će stambeni objekti biti već na 240 odnosno 260 metara od skladišta, a trenutno su na mnogo manjoj udaljenosti. Prema studiji u slučaju eksplozije 2.500 tona amonijum nitrata na rastojanju od 354 metara od mesta ekslozije povrede pluća će zadobiti 400 građana, a u slučaju eksplozije 7.500 tona moguće je da će dođi kod 400 građana do smrti dok će 5.000 građana zadobiti povrede pluća na udaljenosti od 618 metara.

    Amonijum nitrat se po standardima skladišti u zatvorenimi dobro ventiliranim halama, obezbeđenim od curenja jer je materija oksidirajuća i jak iritant. U „Staklari“ je đubrivo na otvorenom, neprijatni mirisi se šire u okruženju, a u kontaktu sa gorivom, papirom, drvetom može da izbije požar i naročito ne sme držati blizu toplotnih izvora, kiselina i alkalija. Ako se pogledaju podatci u slučaju eksplozije 2.500 odnosno 5.000 tona koji je skladišten u odgovarajući prostor, možemo da zamislimo kakve bi posledice izazvao akcidenat količine od 36.000 tona đubriva na bazi amonijum nitrata a koja se nalazi na otvorenom sa mnogo većom verovatnoćom da do njega dođe i kakve bi to dugoročne posledice imalo po građane Pančeva i po životnu sredinu.

    Imajući u vidu prethodno navedene činjenice iz studije, tj. elaborata, Demokratska stranka zahteva od svih nadležnih organa grada Pančeva i Republičkih organa hitnu reakciju kako bi se skladište, bez bilo kakve dozvole, izmesti iz „Staklare“, iz gusto naseljene stambene zone, a protiv odgovornih lica firme „Promist“ iz Novog Sada i svih nadležnih organa koji su imali obavezu da zaustave skladištenjei nalože izmeštanje veštačkog đubriva iz „Stalare“,da pokrene odgovarajući krivični odnosno prekršajni postupak. U slučaju da nadležni organi ne budu ništa preduzelu u kratkom vremenskom periodu da se đubrivo izmesti, a Demokratska stranka će pratiti tok postupka, bićemo primorani da pozovemo građane da na protestu, javno, pokažu svoje neslaganje.

     

    Resorni odbor za zaštitu životne sredine Gradskog odbora Demokratske stranke Pančevo izdao je saopštenje povodom javne rasprave o skladištu veštačkog đubriva u nekadašnjoj fabrici stakla. Saopštenje u celosti preenosimo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    GRUPA PANČEVO: Besplatni udžbenici jedan od prioriteta

    Udruženje građana "GRUPA" ističe da je jedan od prioriteta ove organizacije uvođenje besplatnih udžbenika za sve đake u Pančevu. To se odnosi i na sva naseljena mesta, od Banatskog Brestovca […]

    Tribina „Podrži i potpiši ProGlas” u Pančevu

    ProGlas se širi Srbijom! Nakon Zrenjanina, pokretači i potpisnici inicijative će predstaviti ciljeve ProGlasa na tribini u Pančevu, koja će biti održana u sredu, 15. novembra, sa početkom u 19 […]