Politika

MARINIKA TEPIĆ: Ima li NIS dozvolu da istražuje naftu u Deliblatskoj peščari?

Izvor: 
lsv.rs Pet, 21/10/2016 - 12:07

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, Marinika Tepić, zatražila je, u poslaničkom pitanju, odgovor nadležnih i potvrdu informacije koja se pojavila u javnosti o tome da je Naftna industrija Srbije započela geološka istraživanja nafte i gasa u Deliblatskoj Peščari. Tepić je, ukazujući  na uznemirenost građana Južnog Banata, naročito sa teritorijie Alibunara, Vladimirovca, Bele Crkve i Pančeva, zbog otpočinjanja geoloških istraživanja nafte i gasa na prostoru zaštićenog prirodnog dobra Deliblatska peščara, istakla da je reč o jedinstvenom prirodnom dobru na teritoriji čitave Evrope.

 

Ono što imamo kao informaciju poslednjih dana jeste da radnici NIS-a intenzivno počinju da ispituju teren Deliblatske peščare u potrazi za naftom i gasom. Ne znam da li sam došla do pravih informacija, zbog toga i postavljam ovo pitanje. Želim tačan odgovor od ministarstava koja su pravni naslednici drugih ministarstava iz 2013. godine, pretpostavljam Ministarstva energetike i drugog ministarstva zaduženog za prostorno planiranje. Želim i da nam se dostavi rešenje broj 310-02-693/2013-01od 26. juna 2013. godine, kada je jedno od ovih ministarstava ili oba, dalo saglasnost NIS-u da nastavi izvođenje geoloških istraživanja za naftu i gas na području Deliblatske peščare, odnosno celog Južnog Banata u to do 31. 12  2020. godine – navela je poslanica LSV.
 
Upozorila je da su građani iz Južnog Banata uvereni da NIS nema nameru da sprovodi ovakva istraživanja iz ljubavi prema istraživanjima, već zbog potencijalne eksploatacije.
 
Želimo da znamo šta će se sa našim prirodnim dobrom, jedinstvenim u Evropi, ekološkom oazom Pančevaca usled višedecenijskog zagađenja, desiti i hoćemo li se uskoro susretati sa bušotinama i naftnim pumpama u sred Deliblatske peščare – istakla je Tepić. 
 MarketingNajnovije vesti