• PANČEVO: SPS povodom Dana pobede položio vence na spomenike

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu, SPS Pančevo je polaganjem venaca na sve spomenike teritorije Pančeva obeležio sećanje na borce koji su učestvovali u oslobađanju našeg narod od terora fašističke okupacije.

    Iz samog Pančeva, 127 boraca je položilo svoj život, zajedno sa 117 boraca Crvene armije. Ukupan broj poginulih Pančevaca u sastavu 12. Vojvođanske udarne brigade pri oslobođenju od okupacije bio je 587, od približno 1500 boraca koje je Pančevo poslalo u borbu. Treba znati da je Pančevo tada bio skoro tri puta manji grad po broju stanovnika.

    Venac je položen i palim borcima u ratovima devedesetih godina, u znak sabornosti građanskog jedinstva, i nasleđa ratničkog duha koji naš grad itekako poseduje.
    Ispred naše partije kratak govor su održali nosilac liste SPS Pančevo, Dr. Darko Jaćimovski, i Mr. Milan Zarubica.
    Oni su istakli da je SPS uvek baštinio antifašističku borbu, sećanje na pale borce, i sve one koji se zalažu za pravdu i ravnopravnost. Odavanje počasti heroima, naša je dužnost, jer borba za takve ideale traje do današnjih dana. Ako tu lekciju zaboravimo, to će jedino značiti da ćemo je morati učiti ponovo u budućnosti. Zato je bitno obeležiti ovaj datum, kao najveći i najbitniji stub našeg moralnog usmerenja u skorijoj istoriji.

    Pogotovo je bitno današnje obeležavanje, jer se označava 75. godišnjica od završetka drugog svetskog rata i kapitulacije nacističke Nemačke.

    Pored SPS Pančeva, vence su položili i Udruženje ratnih i vojnih invalida i porodica poginulih boraca Pančeva, Udruženje Rusa potomaka i prijatelja – Romaška, Prijatelji 72. Specijalne brigade, Ubnora-a, Udruženje veterana ratova devedesetih, Udruženje 51. Mehanizovane brigade, i Besmrtni puk – Pančevo.
    Kome istorija nije učiteljica, njemu će budućnost biti učitelj.
    Smrt fašizmu – Sloboda narodu.

    Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu, SPS Pančevo je polaganjem venaca na sve spomenike teritorije Pančeva obeležio sećanje na borce koji su učestvovali u oslobađanju našeg narod od terora fašističke okupacije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    GRUPA PANČEVO: Besplatni udžbenici jedan od prioriteta

    Udruženje građana "GRUPA" ističe da je jedan od prioriteta ove organizacije uvođenje besplatnih udžbenika za sve đake u Pančevu. To se odnosi i na sva naseljena mesta, od Banatskog Brestovca […]

    Tribina „Podrži i potpiši ProGlas” u Pančevu

    ProGlas se širi Srbijom! Nakon Zrenjanina, pokretači i potpisnici inicijative će predstaviti ciljeve ProGlasa na tribini u Pančevu, koja će biti održana u sredu, 15. novembra, sa početkom u 19 […]