Dan pobede SPS
Politika

PANČEVO: SPS povodom Dana pobede položio vence na spomenike

Izvor: 
013info Sub, 09/05/2020 - 19:08

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu, SPS Pančevo je polaganjem venaca na sve spomenike teritorije Pančeva obeležio sećanje na borce koji su učestvovali u oslobađanju našeg narod od terora fašističke okupacije.

Iz samog Pančeva, 127 boraca je položilo svoj život, zajedno sa 117 boraca Crvene armije. Ukupan broj poginulih Pančevaca u sastavu 12. Vojvođanske udarne brigade pri oslobođenju od okupacije bio je 587, od približno 1500 boraca koje je Pančevo poslalo u borbu. Treba znati da je Pančevo tada bio skoro tri puta manji grad po broju stanovnika.

Venac je položen i palim borcima u ratovima devedesetih godina, u znak sabornosti građanskog jedinstva, i nasleđa ratničkog duha koji naš grad itekako poseduje. Ispred naše partije kratak govor su održali nosilac liste SPS Pančevo, Dr. Darko Jaćimovski, i Mr. Milan Zarubica. Oni su istakli da je SPS uvek baštinio antifašističku borbu, sećanje na pale borce, i sve one koji se zalažu za pravdu i ravnopravnost. Odavanje počasti heroima, naša je dužnost, jer borba za takve ideale traje do današnjih dana. Ako tu lekciju zaboravimo, to će jedino značiti da ćemo je morati učiti ponovo u budućnosti. Zato je bitno obeležiti ovaj datum, kao najveći i najbitniji stub našeg moralnog usmerenja u skorijoj istoriji.

Pogotovo je bitno današnje obeležavanje, jer se označava 75. godišnjica od završetka drugog svetskog rata i kapitulacije nacističke Nemačke.

Pored SPS Pančeva, vence su položili i Udruženje ratnih i vojnih invalida i porodica poginulih boraca Pančeva, Udruženje Rusa potomaka i prijatelja – Romaška, Prijatelji 72. Specijalne brigade, Ubnora-a, Udruženje veterana ratova devedesetih, Udruženje 51. Mehanizovane brigade, i Besmrtni puk – Pančevo. Kome istorija nije učiteljica, njemu će budućnost biti učitelj. Smrt fašizmu – Sloboda narodu.
MarketingNajnovije vesti