skupstina
Skupština grada donela skoro 100 odluka

Pančevo: Vladajuća većina ćutala i glasala

Pančevo, Sre, 12/10/2016 - 19:15
Vladimir Đoković

Generalno bez mnogo rasprave, za nepuna četiri sata rada, odbornici Skupštine Grada Pančeva doneli su stotinak odluka. Dnevni red od 99 tačaka potvrdila je vladajuća većina i tako odbila više opozicionih predloga da se sednica odloži zbog nemogućih uslova za rad.

U gradskoj sali za venčanja, formalno Maloj sali skupštine grada, usledile su krupne odluke o rebalansku gradskog budžeta, kreditnom zaduženju, a prozivkom svaki odbornik ponaosob glasao je i o urbanističkim planovima, pa su i ta dokumenta doneta.

Nešto rasprave bilo je o rebalansu budžeta, gde su Oliver Petković, Vladan Keljević i Pavle Đukić (svi iz LSV-a) skrenuli pažnju na deficit budžeta od 1,5 milijardi dinara, što je preko 37 odsto, što se pokriva kreditima, na odvajanje sredstava za nabavku polovnih vozila za ATP i Higijenu, Žarko Jelisavčić (DJB) ukazao je na povećanje određenih rashoda za zaposlene, a umanjenje za socijalna davanja. Srđan Glamočanin (SRS) je primetio kako gradska vlast smanjuje za poljoprivredu, porodilje i decu i samo o svom članstvu vodi računa.

Na primedbe odbornika odgovarao je zamenik gradonačelnika, Predrag Živković, koji je naglasio da je kreditno zaduženje prema zakonu, da je deficit samo tehnički, a da ni porodilje ni deca neće biti uskraćeni.

Posle ovog rebalansa gradski budžet za 2016. godinu dostigao je ukupno 6 milijardi i 76 miliona dinara.

U nastavku sednice Nada Kirbus (SPS) pokušala je da skrene pažnju vladajućoj većini da su ugradili greške u niz predloženih odluka kojima se usklađuju osnovna akta gradskih preduzeća sa izmenom zakona. Upornost se nije isplatila, jer niko od izvestilaca nije reagovao. Kao ni ostali odbornici, osim predsednika Skuptšine Tigrana Kiša, koji je rekao kako bi i on voleo da čuje objašnjenje. Ali uzalud.

Vladajuća većina i te je odluke donela.

Zoran Ašanin (SPS) postavio je seriju pitanja povodom odluke kojom se vlasnicima kioska – zakupcima javne površine, mimo licitacija navodno pogoduje da ostanu na istom mestu još narednih 10 godina. Direktorka Direkcije za izgradnju i uređenje grada, Maja Vitman, pokušala je da pojasni da će to pravo imati samo oni koji redovno plaćaju za korišćenje gradskih površina. A Ašanin se zapitao kako to da se problem prokišnjavanja velike sale Skupštine, koji je izazvao grad, usporeno rešava zbog legalnosti i javnih nabavki, a donosi se odluka da se mesto za kiosk može osigurati i mimo propisane javne licitacije.

Vladajuća većina donela je i ovu odluku.

Priliku da kod prve kadrovske tačke izbora direktora iznesu svoje načelne stavove iskoristili su Vladan Keljević i Žarko Jelisavčić. I dok se Keljević zapitao kako to da niko osim kandidata SNS-a ne može da prođe konkursni postupak, kao i da li je testirano znanje engleskog i računara, a zatim pozvao nove direktore da se po imenovanju obrate odbornicima i iznesu svoje planove rada, Jelisavčić je ocenio da su konkursi dokaz da se više isplati ulaganje u stranačku nego u stručnu karijeru. Uz opasku da Pančevo pliva u moru neopozivih ostavki direktora gradskih preduzeća, Jelisavčić je zaključio da je SNS stvorio državu u državi u kojoj im niko drugi ne treba i pozvao ih da izađu iz te čaure.

Predsednik Skupštine, Tigran Kiš, naglasio je da po važećem poslovniku ne postoji obaveza novih direktora da se obrate, ali da oni to mogu da urade. Podsetio je i da Skupština ne raspravlja o neopozivim ostavkama, već da se one samo prihvataju.

Niz kadrovskih odluka je zatim većina u Skupštini grada donela bez ikakve rasprave. A jedini od novih direktora koji se obratio bio je Bogdan Savić, koji je usmeno podneo ostavku na odbornički mandat.

Sednica Skupštine grada Pančeva održana je samo sa jednom pauzom, tokom koje su mandatna i izborna komisija odredile ko će u odborničke klupe umesto Savića, a svi odbornici su bili u prilici da potpišu spisak za odborničke dodatke.


MarketingNajnovije vesti