Politika

Savez vojvođanskih Mađara posle više decenija ponovo u Skupštini

Pančevo, Uto, 17/05/2016 - 16:59
Mirjana Marić


Gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara, u utorak, 17. maja u prostorijama MKUD ‚‚Petefi Šandor” predstavio je svoje planove i dalju politiku koju će, po prvi put posle više decenija imati prilike da sprovodi i u okviru Skupštine grada Pančeva.

‚‚S obzirom da će prekosutra biti konstitutativna sednica Skupštine i da ćemo prvi put posle više decenija imati predstavnika u Skupštini grada, želeli smo da naglasimo da ćemo štiti interese manjina, prvenstveno, ali se uključivati i u ostale probleme koji se budu odnosili i na nas”, rekao je Karlo Ranc predsednik gradskog i opštinskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara i budući poslanik u Skupštini grada Pančeva.

Savez vojvođanskih Mađara je ostvario saradnju sa Srpskom naprednom strankom i sa njima će učestvovati u vlasti. Karlo Ranc je takođe iskazao veliku zahvalnost prema građanima i istakao da bez njihove podrške da budu deo utakmice, i da izađu na izbore i onih koji su glasali, ništa od ovih rezultata ne bi bilo moguće.

‚‚Mi smo građanska struktura sa Mesnim odborom u Vojlovici i pratimo odredbe Statuta Saveta vojvođanskih Mađara, kao i odluke Glavnog odbora i predsednika predstedništva. Po formi smo građanska stranka, sa građanskom opcijom koja ima želju da omogući da svima bude bolje, jer ne možemo izdvojiti samo jednu etničku grupu”, rekao je Ranc. On je takođe dodao da je u dosadašnjim razgovorima dogovoreno da će Savez vojvođanskih Mađara biti deo Saveta za međunacionalne odnose i da će on biti formiran kao stalno telo.

Gospodin Ranc je takođe ispričao više o Fondaciji Prosperitati koja je nastala zahvaljujući sredstvima iz Mađarske koja su upućena Vojvodini, a prvenstveno su namenjena građanima koji imaju uslova da konkurušu. Kako on kaže, sredstva iz ove fondacije su namenjena za privredu, razvoj poljoprivrede, startup projekte, pčelarstvo, vinogradarstvo, itd. Fondacija će raspisivati konkurse naredne 4 godine, a budžet kojim raspolaže je 160 miliona evra.

‚‚Očekujemo da ćemo imati mogućnosti da pomognemo građanima Pančeva i naseljenih mesta, kao i onima koji su iz šire okoline - iz Skorenovca, Debeljače, Kovačice...”, rekao je Ranc. On je takođe najavio međunacionalnu saradnju sa građanima koji žive u Južnom Banatu, i dodao da Savez vojvođanskih Mađara i sada ima prilično dobre odnose sa rumunskim, makedonskim, jevrejskim i slovačkim zajednicama.

Kako on zaključuje cilj je da ta saradnja postane kvalitetnija i u skladu sa vrednostima građanskog društva.

M. M. V.
MarketingNajnovije vesti