KZN Saveza za Srbiju
Politika

Sevez za Srbiju traži poništavanje izbora u Jabuci, Omoljici i Dolovu

Pančevo, Sre, 17/07/2019 - 14:16
Aleksandar Stojković


Na današnjoj konferenciji za medije povodom izbora za savete mesnih zajednica u Omoljici, Dolovu i Jabuci, Savez za Srbiju – Pančevo izrazio je sumnju u validnost i verodostojnost rezultata izbora i zahtevao njihovo poništavanje i održavanje u skladu sa važećim zakonskim propisima.  

Iako nisu učestvovali na izborima, Savez za Srbiju bio je prisutni u sva tri naseljena mesta i, kako kažu, sa zakonski propisane udaljenosti od biračkog mesta posmatrali kako se odvija izborni proces. Prema njihovim podacima izlaznost do 18.30 časova kretala se između 23 i 25%. Iz Saveza za Srbiju poručuju da su zabeleži da su “tokom izbornog procesa u sva tri naserljena mesta aktivisti Srpske napredne stranke, ali i funkcioneri lokalne samouprave, slobodno ulazili na biračka mesta, na šta nisu imali prava, vršili pritisak na žitelje raznim pretnjama i ucenama da izađu i glasaju, odlazeći na kućne adrese, ulazeći u dvorišta, sa spiskovima”. 

Prema njihovim navodima na jednom Biračkom mestu je intervensila i policija, po pozivu jednog birača, jer su i on i supruga potpisani u birački spisak kao da su glasali i pitaju zašto to biračko mesto nije zatvoreno, a glasanje prekinuto dok se ne utvrdi šta se desilo, ocenjujući da se u ovakvim slučajevima poništava glasanje na tom biračkom mestu.

Savez za Srbiju - Pančevo se pita iz kog razloga na sajtu Izborne komisije nema podataka o broju upisanih birača u Birački spisak, broja glasalih kao ni broja važećih i nevažećih glasačkih listića. Sa konferencije za medije SzS-a upućena su I pitanja - kako je moguće da je neko ko nije glasao potpisan u biračkom spisku, iz kog razloga su žitelji uznemiravani, zašto im se upadalo u dvorišta, zašto su ih aktivisti i funkcioneri Srpske napredne stranke ucenjivali da moraju da izađu na glasanje i kako je za sat i po vremena glasalo oko 20% birača?
MarketingNajnovije vesti