• SPS: Buvljaci – „teška industrija“ Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Malo je gradova u Srbiji, koji se mogu pohvaliti ovolikih brojem buvljih piaca – ima ih tri. To su, takozvani, stari buvljak, na regionalnom putu za Kovin, novi u neposrednoj blizini Železničke stanice „Aerodrum“, i jedan u neposrednoj blizici Zelene pijace, i Istorijskog arhiva, saopšteno je iz Socijalističke partije Srbije.

    Sudeći po broju ovih pijaca, i broju kupaca i posetilaca, ali i prometu najraznovrsnijih roba, slobodno se može reći da su ove robne pijace „teška industrija“ Pančeva.
     

    – Duga je tradicija starog buvljaka nekada lociranog na ledini u neposrednoj blizini nekadašnjeg Centra za predvojničku obuku. Danas se proširio sve do Kasarne „Stevica Jovanović“, pa preko veoma prometne raskrsnice na kojoj se ukrštaju saobraćajne žile kucavice grada sa železničkom prugom. Očigledno, svojim širenjem, ovaj buvljak pokazuje da je preuzeo ulogu Centra za obuku, ali ovaj put tranzicionih gubitnika, objašnjava SPS.

    Takozvani novi buvljak proteže se, od nesuđene Mikovićeve sportske hale, pa gotovo do naselja Kotež. Nastao devedesetih godina, kao posledica gašenja brojnih pančevačkih fabrika jugoslovenskog značaja, i socijalističkog razvoja grada. – – Tranzicioni gubitnici našli su uhlebljenje na ovoj pijaci. Doduše ovde se nije prodavala „starudija“, već nova raznovrsna roba od „igle do lokomotive“. Sa ove pijace snabdevale su robom brojne trgovinske radnje širom Srbije.  Na hiljade kupaca hrlilo je u Pančevo, pojašnjava SPS.

    Oni dodaju da su lokalne vlasti su trljale ruke, zadovoljne punjenjem opštinske kase, dok su pojedinci punili i svoje džepove i brzo napredovali do statusa tranzicionih pobednika.

    Slika ove pijace danas je poražavajuća, i podseća na brazilske favele, oličenje bede i siromaštva. Treća je najmanja buvlja pijaca, između Zelene pijace, i Istorijskog arhiva i Doma omladine, predstavlja dodatno ruglo grada.
    – Očigledno su pančevački buvljaci postali brendovi grada, a to potvrđuju i mnogi Pančevci iz svih slojeva društva, jer za neke je to mesto za krpljenje sve oskudnijeg porodičnog budžeta, za druge praznik za oči, a za većinu korzo realnosti u kojoj živimo, ističe se u saopštenju

    Socijalisti Pančeva se zalažu ne za ukidanje ovih buvljaka nego za prepoznavanje socijalne realnosti, njeno struktuiranje u jednu uređenu celinu koja ima ekonomski, estetski i socijalni smisao.

    – Predlažemo pravljenje jedinstvenog prostora na kome bi sve tri buvlje pijace bile objedinjene, a taj prostor uređen i doveden do nivoa prihvatljivog građanskog nivoa. Realnost ne možemo birati, ali kako ona izgleda možemo, kaže se u saopštenju Socijalističke partije Srbije.

    Sudeći po broju ovih pijaca, i broju kupaca i posetilaca, ali i prometu najraznovrsnijih roba, slobodno se može reći da su ove robne pijace „teška industrija“ Pančeva.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    GRUPA PANČEVO: Besplatni udžbenici jedan od prioriteta

    Udruženje građana "GRUPA" ističe da je jedan od prioriteta ove organizacije uvođenje besplatnih udžbenika za sve đake u Pančevu. To se odnosi i na sva naseljena mesta, od Banatskog Brestovca […]

    Tribina „Podrži i potpiši ProGlas” u Pančevu

    ProGlas se širi Srbijom! Nakon Zrenjanina, pokretači i potpisnici inicijative će predstaviti ciljeve ProGlasa na tribini u Pančevu, koja će biti održana u sredu, 15. novembra, sa početkom u 19 […]