Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Politika

Srbija dobila novu vladu

Izvor: 
B92/BETA/RTS/TANJUG Čet, 11/08/2016 - 17:55

Skupština Srbije izglasala je novu Vladu Srbije. Za predlog mandatara Aleksandra Vučića glasalo je 163 poslanika, protiv je bilo 62, a uzdržanih nije bilo.

 

Polaganje zakletve zakazano je za 19 časova.

 

Drugi dan rasprave o izboru nove vlade i ekspozeu mandatara Aleksandra Vučića obeležile su polemike pojedinih opozicionih poslanika i mandatara, kao i verbalni dueli predsednice parlamenta sa liderom pokreta "Dosta je bilo".

 

Predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je za petak prvo vanredno zasedanje o sastavu RIK-a, skupštinskih odbora i delegacija.   

Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon glasanja, uslediće polaganje zakletve pred Narodnom skupštinom, a zakletva glasi:   

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".   

Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.   

Mandatar Aleksandar Vučić obećao je na kraju rasprave građanima da će vlada raditi marljivo, pošteno, odgovorno i u interesu građana.   

On je kazao da će vlada ujutru u 6.30 imati prvu sednicu.   

"Ne znam da li će biti promena u vladi u budućnosti, to nije ništa strašno i u najboljim timovima se ljudi menjaju, ali važno je da dok radimo zajedno, dok smo u Nemanjinoj 11, radimo pošteno, odgovorno i u interesu građana Srbije. Građani mogu da očekuju požrtvovanost i marljivost", rekao je Vučić.   

On je odgovarajući na kritike poslanika opozicije, rekao da je njegov "jedini greh" bio što se trudio da svima odgovori na kritike i pitanja.   

"Ja nisam kukavica da se krijem, ja smem da vam kažem šta imam, e to je čast i obraz. Ne plašim vas se jer sam pošten i nemam dugova i brat mi nije kupio ni jedan restoran i nikad nikog nisam podmitio niti je mene ko podmitio. Diktator sam samo zato što sam se drznuo da odgovaram i jer vaše neistine ne mogu da prođu bez mog odgovora", rekao je Vučić.   

On je zahvalio svojim poslanicima većine, što su se borili, bili dostajanstveni i nisu napustili sednicu i što nisu koristili "lažne argumente", a "istrpeli ono što nije istina".   

Sednica je počela u utorak, 9. avgusta, kada je mandatar Vučić izlagao ekspoze skoro šest sati. Ekspoze ima 260 strana, a Vučić je to sažeo u 68 strana koje je delom pročitao, a delom prepričao. 
MarketingNajnovije vesti