Tradicionalni simboli Vojvodine samo sprovođenje Statuta Pokrajine

Za rekonstrukciju bolnice nema projekta, a ima sredstava

Pančevo, Pet, 16/09/2016 - 17:19
Vladimir Đoković

PANČEVO, 16. septembar – Pokrajinski poslanici SNS-a iz Pančeva obratili su se javnosti posle sednice Skupštine Vojvodine na kojoj su usvojeni tradicionalni simboli sa odlukom o njihovom korišćenju kao i izveštaj o realizaciji budžeta u prvih šest meseci ove godine. 

Uz podatke da je polovina operativnog budžeta Pokrajine jednaka ukupnom javnom dugu, što je u stvari 9 milijardi dinara, da su troškovi narasle administracije 2,3 milijarde, da specijalizovane i usluge po ugovoru koštaju dodatne 2 milijarde, predsednik odbora za budžet i finansije pokrajinske skupštine, Jovan Lazarov, primetio je i da će u 2016. godini samo za otplatu javnog duga i kamata biti potrošeno 2 milijarde dinara.

Kako je Lazarov naglasio, to su sve posledice dugogodišnje vladavine DS i Bojana Pajtića.

– Proteklih godina potrošeno je 45-46 milijardi dinara privatizacionih prihoda, a da ništa kapitalno u Vojvodini nije urađeno. Pančevcima i građanima opština koje gravitiraju je najbliži slučaj Opšte bolnice koja je u katastrofalnom stanju. Ulaganje u zdravstvo je prioritet ove pokrajinske vlade, što će se videti i u rebalansu budžeta. U neformalnom razgovoru sa pokrajinskim sekretarom dobili smo potvrdu da će ulaganja biti. Naša bolnica ima dug od million evra, a što se projekta rekonstrukcije tiče za koji je pokrajina izdvojila novac, on je na sudu. Situacija je teška, a projekat je osnov za ulaganje. Nadam se da ćemo u dogledno vreme pokrenuti stvar i u nekoliko godina završiti rekonstrukciju bolnice, objasnio je Jovan Lazarov.

sns_4.jpg

Poslanik i predsednik odbora za propise, Saša Levnajić, izrazio je zadovoljstvo što su dvotrećinskom većinom u skupštini Vojvodine prihvaćeni i tradicionalni simboli pokrajine, kao i odluka o njihovom korišćenju.

– Nema osnova primedbama, jer smo na ovaj način samo sproveli odredbu Statuta Pokrajine koji je usvojen još pre dve godine. A Statut i propisi se moraju poštovati, iako su primedbe na njegovo sprovođenje imali upravo oni koji su ga i predložili i doneli 2014. godine. Smatram da je juče bio istorijski dan, jer svaka od nacionalnih manjina ima pravo na svoje simbole, pa i Srbi, kojih ima u Vojvodini više od 80 odsto, imaju prava na svoje, istakao je Levnajić.

Kako se moglo čuti, SNS se u stvari zalaže da Vojodina u budućnosti dobije jedinstvene simbole. O tome će, objasnio je Levnajić, biti poveden javni dijalog kako bi se u budućnosti posle javne rasprave došlo i do promene Statuta Vojvodine.
MarketingNajnovije vesti