• Pregled nedelje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Retrospektivom i osvrtom na pregršt uspeha brojnih institucija i organizacija grada Pančeva, obeležili smo proteklu nedelju. 

    Kultura

    Svečanosti, projekcije, promocije i obeležavanja

    Udruženja zanatlija i ostalih privrednika Pančeva, Svečanom akademijom u Kulturnom centru, proslavili su 220 godina organizovanog zanatstva u našem gradu. Nastupao je učenički hor Gimnazije Uroš Predić, promovisana je monografija „220 godina zanatstva u Pančevu“ autora Zorana Rotara i Miroslava Žužića, kao i istoimeni dokumentarni film, predstavljene su škole u kojima se školuju buduće zanatlije i privrednici, a najuspešnijima uručena priznanja.

    – U Kulturnom centru, Gimnazija „Uroš Predić” , Svečanom akademijom, obeležila je Dan škole i 152 godina postajanja. Publika je uživala u izvedbama učeničkog hora pod dirigentskom palicom profesorke Valentine Šimšić, projekciji filma o radu i uspesima đaka ove škole, a nagrada  za najbolji literalni rad, uručena je učenici Ivoni Gaćeša.

    – Proteklog vikenda, održana je premijera filma „Smrdljiva bajka”  reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića. Projekciji filma su prisustvovali i glavni glumci, Jelena Đokić i Žarko Laušević  koji su, nakon projekcije, pozdravili pančevačku publiku.

    – Povodom godišnjice osvajanja titule svetskog prvaka u Tokiju, 8. decembra 1991. godine, u Pančevu je održana centralna proslava Fudbalskog kluba ‚‚Crvena zvezda“. Proslavi su prisustvovali legende kluba koje su podigle pehar klupskog prvaka sveta, kao i današnji prvotimci, stručni štab i uprava kluba. 

     

     

    Šesti Sajam obrazovanja u Pančevu, koji nosi naziv „Odaberi svoj put“, održan je u dvorani Doma omladine „Apolo“. Namenjen prevashodno srednjoškolskim učenicima četvrtih razreda, ali i svim drugim potencijalnim studentima, Sajam obrazovanja je ove godine prezentovao devet Fakulteta, među kojima su bili Filozofski, Arhitektonski, Pravni, Saobraćajni fakultet, Univerzitet Singidunum, Univerzitet Džon Nezbit (nekada Megatrend), Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, kao i Fakultet tehničkih i Fakultet organizacionih nauka. 

    – U Maloj sali Gradske uprave u organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održane su projekcije tri filma kojima je osnovna tema život I ukativanje na položaj osoba sa invaliditetom u društvu. Filmovi  koji su ovom prilikom prikazani nagrađeni su na Filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“ i na taj način postali dostupni građanima/kama širom Srbije i regiona čime se i efekat Festivala širi. 

    – U čitaonici Gradske biblioteke Pančevo održana je promocija knjige Dragana Jovanovića „Leonardo sa Dunava“. O knjizi su govorili Dragan Jovanović, autor, književnik i publicista i Vanja Bulić, novinar i publicista.

     

    Humanitarne akcije

     

     

    – Kako bi se prikupila neophodna sredstva za operaciju,  u igraonici „Šareni svet“ (naselje Strelište) organizovan je humanitarni bazar za lečenje našeg devetogodišnjeg sugrađanina Vladimira Đorđevića, koji se već tri godine bori sa teškom bolešću. Akciju je podržala Osnovna škola „Miroslav Antić-Mika“, koju Vlada pohađa.

     


     

    – U foajeu Kulturnog centra, otvorena je izložba dečijih radova, koji su nastali u okviru tradicionalne akcije Rotary cluba Mihajlo Pupin  „Čestitke za srećnije detinjstvo“, kako bi se prikupila sredstva za pomoć deci kojima je ona neophodna. Za najbolje radove, nagrađeni su učenici  Bogdan Petrović učenik Osnovne škole „4.oktobar” iz Glogonja, Dunja Stamenkovićučenica Osnovne škole „Olga Petrov” iz Banatskog Brestovca, Marko Nikolovski, učenik Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, Jana Šakić, učenica Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, Marko Grubetić, učenik Osnovne škole „Aksentije Maksimović” iz Dolova. Mariji Đurđev, učenica Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” iz Pančeva. Za najboljeg likovnog pedagoga proglašena je Mirjana Mladenović.

     

    Koncerti

     

     

    Vikend je protekao u duhu muzike i zabave, te smo nedelju ispratili koncertima bendova „Drama Organ Trio” koji izvodi džez muziku, a oni koji su ljubitelji „tvrđeg” zvuka, imali su priliku da uživaju uz Transeen” i „Stuttgart Online”, „Atheist Rap” i „Dža ili Bu”. 

     

    Emilija Šimšić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]