• Protekla nedelja u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo kandidat za kineske investicije

    Ambasador Narodne Republike Kine, Li Mančang, posetio je Pančevo, gde je u razgovoru sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim  i predstavnicima grada iskazao veliko interesovanje za potencijalne investicije i izgradnju kineske industrijske zone na  teritoriji od 70 hektara u industrijskoj zoni “Grinfild 2” kod Luke “Dunav”, kao i interesovanje o agrobiznisu, upravljanju otpadom, oblasti uličnog transporta i ulaganju u infrastrukturu.

    Tribina “Rehabilitovano zlo”

    Nezavisno udruženje novinara Vojvodine i Građanska akcija Pančevo, održali su tribinu pod nazivom “Rehabilitovano zlo” u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva, na kojoj su  govorili novinar i pisac Teofil Pančić, novinar i kolumnista Dragoljub Draža Petrović, istoričar Milivoj Bešlin i novinar Dinko Gruhonjić.

    Koncept i tema tribine su  izvrnut sistem vrednosti u društvu, politički procesi koji ga prate, uloga medija u svemu tome i  retrospektiva devedesetih godina.

    Jubilarni 45. Salon umetnosti

    U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, svečano je otvoren jubilarni 45. Salon umetnosti. Rezultat ovogodišnjeg konkursa za Salon je veliki  odzivom umetnika, pa je na izložbi učestvovalo 36 autora, sa delima gotovo iz svih disciplina likovnih umetnosti (crtež, akvarel, slika, mozaik, digitalna grafika i fotografija, skulptura, keramika – kompozicije u prostoru). Na izložbi su bila prisutna i dela digitalnih medija koja streme ka novim estetskim senzacijama u postepenom osvajanju izlagačke scene.

     Prvu nagradu 45. Salona umetnosti, koja je otkupnog karaktera dobila je Jelena Miletić za delo „OP ART PLES“. Jelena  je rođena u Pančevu, a diplomirala je na Fakultetu primenjih umetnosti i dizajna  Drugu nagradu, koja predstavlja nagradni termin za organizovanje samostalne izložbe 2016. godine u Galeriji savremene umetnosti, dobio je Jonel Popović za delo „JABUČKA ADA“. Svoje radove je izlagao je u Srbiji  i inostranstvu, diplomirao je na institutu za likovnu umetnost u Bukureštu.

    Mark Brogan u Apolu

    U okviru programa „Artscape”  u saradnji sa Domom omladine, u Apolu je svečano otvorena vizuelna intervencija Marka Brogana. Britanski umetnik koji već više od deset godina živi i radi u Beogradu, oplemenio je ulaznu zonu Apola svojim radom promenivši u potpunosti vizuelni doživljaj ovog prostora. U vidu optičke iluzije, prostor je dobio novu dubinu i načine sagledavanja iz različitih perspektiva. Foto tapet postavljen u Apolu (Pančevo) izrađen je namenski za ovaj prostor i doprineo je kvalitetnijem uređenju prostora za mlade. Mark Brogan je rođen u Londonu. Studirao je umetnost na Goldsmit univerzitetu i sada se tamo usavršava. Svoje radove je izlagao širom sveta.

    Predavanje o fotografiji – Michael Bowring

    U Domu omladine, održano je predavanje o fotografiji Majkla Bovringa koji se bavi dokumentarnom fotografijom,  fotografisanjem koncerata i uličnih situacija.  Nakon više godina provedenih u Africi i Centralnoj Americi, preselio se na Balkan gde živi već 12 godina, a u Pančevu trenutno radi  na priči o romskoj zajednici koja živi u neformalnom naselju Mali rit „London“.

    „Pančevo od davnina – 220 godina zanatstva u Pančevu“

    U Narodnom muzeju Pančevo otvorena je izložba povodom jubileja – „220 godina zanastva u Pančevu“ kojom su obeleženi Dani evropske baštine čija je tema „Stari i tradicionalni zanati – održanje i očuvanje“.

    Zahvaljujući interdisciplinarnom pristupu temi prikazan je uspon i stagnacija tradicionalnih zanata u Pančevu koji su svojevrsni čuvari istorije i tradicije jedne sredine.

    Promocija knjige Jovana Popovića

    U Galeriji Bate Mihajlovića, održana je promocija knjige „Gautamina sazvežđa” Jovana Popovića. Jovan Popović, glumac i pesnik, dobitnik je nekoliko glumačkih nagrada („Plaketa – Zlatna Iskra” za glumu Međunarodnog stručnog žirija u Kragujevcu 2013. godine, za ulogu kralja u „Kraljevskom novom odelu”, nagrada za ulogu Strašila u predstavi „Čarobnjak iz Oza” na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Sarajevu (2006) i ostale. Za prvi pesnički rukopis „Godine večnosti” osvojio nagradu „Disovo proleće” u Čačku, za isti dobio „Brankovu nagradu” u Sremskim Karlovcima (2002). Objavljivao je poeziju u periodici („Ulaznica”, „Zlatna greda”, „Sveske”, „Letopis Matice srpske”, „Kvartal”, „Rukopisi”…) Živi u Pančevu. Knjigu je izdalo Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva.

    Pozorište za decu

    U Kulturnom centru Pančevo, najmlađi su protekle nedelje imali priliku da uživaju u pozorišnim predstavama „Vinx i Spiderman u školi magije“ u režiji Jelene Kovač i „Sto mu gromova, postao sam majka“ po tekstu Olivere Jelkić, u režiji Dragana Ostojića, a  Dom kulture ,,Kočo Racin“ u Jabuci, bio je domaćin, sada već tradicionalnog ,,12. Dečijeg Pozorišnog Festivala“

    Tokom dva festivalska dana posetioci su imali priliku da vide veliki broj predstava i propratni muzički program.

    Dan bezbednosti saobraćaja

    Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Agencijom za saobraćaj grada Pančeva, organizovao Dan posvećen bezbednosti saobraćaja i niz aktivnosti kako bi se građanima ukazalo na značaj vezivanja pojasa i upotrebe dečjih auto-sedišta u saobraćaju.

    Održano je predavanje medicinskom osoblju o potrebi i opravdanosti upotrebe dečijih sigurnosnih sedišta, obavljeni su razgovori i sa roditeljima o upotrebi dečjih auto-sedišta. Građani su, takođe, imali prilike da isprobaju simulatore direktnog sudara i prevrtanja.

    Emilija Šimšić

    Shodno prethodnim nedeljama,  i proteklu pančevačku nedelju ispratili smo u duhu kulture i umetnosti, saradnjom i novim projektima. Poseta ambasadora Kine, tribina istaknutih novinara i pisaca, izložbe, koncert, promocije i pozorišni program za najmlađe obeležili su nedelju za nama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]