• Kovačicom su odjekivali predivni tonovi slovačke narodne pesme

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte tekst na slovačkom jeziku.

    Prošle nedelje u kovačičkom Domu kulture „3. oktobra‟ u okviru proslave Kovačičkog oktobra 2016, održan je Dečiji festival slovačke narodne pesme „Raspevani dragulji‟.

    Svoje glasovne mogućnosti isprobalo je sedam malih i trinaest starijih pevačkih talenata iz slovačkih vojvođanskih sela: Aradca, Boljoviec, Bačkog Petrovca, Novog Sada, Stare Pazove, Padine, Selenče, Vojlovice, Janošika i Kovačice. I ove godine na festivalu je pevao i pevač iz Obrenovca iz Srbije. Na festivalu je učestvovao i svoje Slovačko-prosvetno društvo „Detvan‟ predstavio je David Beška sa dve pesme Dunave, DunaveImao sam prsten sa belim kamenčićem.

    Predivne narodne pesme koje su otpevane na festivalu pratio je slovački narodni orkestar, pod rukovodstvom Pavla Tomaša ml. Prema odluci žirija, koji je radio u sastavu muzičara i jednog od osnivača festivala Ivana Babku iz Kovačice, koreografkinje iz Stare Pazove Ružene Červenske (predsednice) i Vladimira Kovača, muzičara iz Bačke Palanke, među najuspešnije pevače na ovogodišnjem festivalu pripada Mihaela Molnar iz Boljevaca (mlađa kategorija) i Gabriela Svetlik iz Kovačice (starija kategorija), koje su osvojile treću nagradu.

    Melani Medovarska iz Selenče (u mladjoj kategoriji) i Blanka Valent iz Padine (u starijoj uzrasnoj kategoriji) osvojile su drugu nagradu žirija.

    Maja Gedeljovska iz Stare Pazove (u starijoj uzrasnoj kategoriji) i Marija Magdalena Tornjoš iz Kovačice, koja je osvojila i najveće simpatije publike, prema odluci stručnog žirija bez razmišljanja su zaslužno trijumfovale.

    Najmlađi učesnik na festivalu bio je Marek Hromčik iz Padine. Odlukom komisije koju su sastavljale članice Ženskog udruženja u Kovačici, najautentičniju mušku narodnu nošnju imao je Veljko Ranković iz Obrenovca i nositeljka nagrade bila je Martina Agarska iz Boljevaca, koja je nastupila u najautentičnijoj ženskoj narodnoj nošnji.

     

    Nisu zažalili ni ostali pevači, jer je svako dobio diplomu i poklon koji su pripremile članice Udruženja žena iz Kovačice. Na kraju, treba zahvaliti organizatoru, učesnicima za predivan nastup, kao i svim rukovodiocima i roditeljima koji ih usmeravaju ka slovačkoj narodnoj pesmi, kulturi.

     

     

    Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina – 013info/2016″ je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije

    https://013info.rs/vesti/slovacki/kovacicou-sa-rozliehali-nadherne-tony-slovenskych-ludovych-piesni Prošle nedelje u kovačičkom Domu kulture „3. oktobra‟ u okviru proslave Kovačičkog oktobra 2016, održan je Dečiji festival slovačke narodne pesme „Raspevani dragulji‟.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija