• Vojlovčani, apsolutni pobednici na Folklornom festivalu Tancuj, tancuj u Gložanu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    I ovogodišnji 48. po redu Folklorni festival Tancuj, tancuj koji je održan u subotu 26.maja u selu Gložan je zahvaljujući svojoj bogatoj tradicijii i opštoj popularnosti, sa kojom se susreće svuda, gde se neguje ljubav ka folklornoj tradiciji, postao je praznik i proslava vrednosti na kojima gradimo naš narodni, kulturni i duševni identitet. Zahvaljujući mnogim učesnicima, entuzijastima našeg slovačkog folklora, nacionalne i kulturne tradicije održavaju se u svesti ljudi, i tako ostaju deo naše kulture i svakodnevnog života. Čak i ove godine festival Tancuj,tancuj doneo je kvalitetne programe koji su izvor nove inspiracije i snage, kako bi se ponovo sreli za godinu dana i venac pesama i igara preneli na nove generacije ljubitelja slovačkog folklora.

    Na ovom prazniku svih pevača, muzičara i folkloraša, apsolutni pobednik je postalo Slovačko kulturno prosvetno društvo „Detvan“ iz Vojlovice, za šta im slede iskrene čestitke i zahvalnost. Upravo ovaj uspeh je veliki poklon za dugogodišnji naporan i aktivan rad, ali i pohvala svim članovima koji su uložili svoj trud i vreme za pripremu kao i vežbanje igara i pesama, nisu čuvali snagu, a ni sredstva kako bi zajedno bili ponosni na svoja dela.

    Mnogobrojni članovi SKPD “Detvan“ su na ovom prazniku folklora ponosno prezentovali svoj talenat i strast prema narodnoj umetnosti. Pored Kovačičana, Vojlovčani su imali najbrojnije nastupe. Na koncertu pevačkih grupa i orkestara, prvo se predstavila ženska pevačka grupa sa spletom slovačkih narodnih pesama „Zapevaj petliću“, muška pevačka grupa je zapevala splet pod nazivom „Anča crna“. U sali Doma kulture zapevala je i starija muška pevačka grupa koja je svojom veselom muzičko scenskom koreografijom dobila najjači aplauz publike. Za kvalitetne nastupe svih grupa pobrinuo se umetnički rukovodilac Vladimir Kolarik. Prema mišljenju komisije, najlepše je pevala ženska pevačka grupa “Perla” Kreativnog centar za turizam, umetnost i kulturu iz Kovačice. Drugo mesto, žiri je dodelio muškoj pevačkoj grupi SKPD “Detvan” iz Vojlovice, dok se muška pevačka grupa SKUD “U pivničkom polju” našla na trećem mestu.

    Kada je reč o takmičenju orkestara, samo 6 grupa se takmičilo. Prvo mesto osvojio je orkestar Slovačkog kulturnog centra „Pavla Jozefa Šafarika“ iz Novog Sada, na drugom mestu našao se orkestar Doma kulture iz Padine a na trećem Dom kulture „3.oktobra“ iz Kovačice. Nakon povorke učesnika ulicom sela i svečanog otvaranja programa sledila su dva dela programa na kojem su prisustvovali folkloraši iz Aradca, Bačkog Petrovca, Boljevaca, Erdevika, Hajdučice, Gložana, Janošika, Kovačice, Kulpina, Kisača, Lalića, Luga, Novog Sada, Padine, Pivnica, Stare Pazove, Šida i Vojlovice.

    Osim pevačkih grupa na festivalu su učestvovali i folkloristi iz Vojlovice, predstavivši svadbene običaje, “čepčenje” mlade neveste (skidanje vela I stavljanje tradicionalne kape koja pokazuje da je udata), kao I veselje onakvo kakvo je bilo na svadbama u Vojlovici. Autori koreografije su Vladimir Kolarik i Mihal Spišiak koji su ujedno I uvežbali ansambl.

    Za dinamično izvodjenje koreografije SKPD “Detvan” Vojlovica osvojio je prvu nagradu – zlatnu plaketu ali I odlazak sledeće godine na jedan od najvećih slovačkih festivala folklora u Slovačkoj u Djetvi, Drugo mesto je osvojio slovački narodni ansambl Doma kulture “3. Oktobra” iz Kovačice, dok je na trećem mestu ostao Folklorni ansambl “Pavel Jozef Šafarik” iz Novog Sada. Na kraju festivala predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Anna Tomanova Makanova, udelila je specijalnu nagradu, statuu, predsedniku SKPD “Detvan” Mihalu Spišjak, predstavniku folklorne grupe koja je postala apsolutni pobednik ovogodišnjeg festivala.

    I ovogodišnji 48. po redu Folklorni festival Tancuj, tancuj koji je održan u subotu 26.maja u selu Gložan je zahvaljujući svojoj bogatoj tradicijii i opštoj popularnosti, sa kojom se susreće svuda, gde se neguje ljubav ka folklornoj tradiciji, postao je praznik i proslava vrednosti na kojima gradimo naš narodni, kulturni i duševni identitet.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]