• Anja plivala dve sekunde brže od olimpijske šampionke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Najmlađa članica srpskog olimpijskog tima, šesnaestogodišnja Anja Crevar juče je imala debitanski nastup na Olimpijskim igrama. Od prošle godine i Svetskog juniorskog prvenstva na kojem je postavila tadašnji apsolutni državni rekord i ispunila A normu za plasman na Olimpijske igre, mlada pančevačka plivačica je bila svesna da će joj igre u Rio de Žaneiru predstavljati jedno veliko iskustvo.

    Ni ona sama nije postavljala velike ciljeve, a ni okolina i javnost je nije opterećivala rezultatima i plasmanom. Otišla je u Rio da upija stvari oko sebe i da u okruženju najboljih svetskih sportista pokupi znanje, ‚‚cake“ i podstrek za dalji naporan rad i razvoj. 

    Anja je imala fantastičan nastup ove sezone na Evropskom juniorskom prvenstvu, gde se okitila medaljom u najtežoj plivačkoj disciplini 400 metara mešovitim stilom. Za to takmičenje su ona i njen trener Marko Spasov ove godine tempirali formu, pa ne treba da čudi što je juče u kvalifikacijama plivala nešto manje od dve sekunde sporije (4:43,19) od svog ličnog rekorda, koji je početkom jula postavila na prvenstvu u Mađarskoj – 4:41,54. 

    U drugoj kvalifikacionoj grupi od Anje je bila bolja samo Hrvatica Matea Samardžić (4:39,41). U ukupnom plasmanu discipline 400m mešovito zauzela je 20. mesto od 33 takmičarki. Ona je iza sebe ostavila trinaest plivačica koje su mnogo iskusnije i dosta starije od nje, a u kvalifikacijama je plivala dve sekunde brže od olimpijske šampionke u ovoj disciplini sa Olimpijskih igara u Londonu 2012, Kineskinje Je Šiven. Kineskinja je i zvanična svetska rekorderka u ovoj disciplini (4:28,43), ali ovog puta je 400 metara mešovitim stilovima isplivala za 4 minuta, 45 sekundi i 86 stotinki. Osim dvostruke olimpijske šampionke iz Londona (osvojila zlato i u disciplini 200m mešovito) i svetske prvakinje iz Kine, Anja je bila bolja i od najboljih takmičarki Francuske, Italije i Nemačke, a ako se zna u kojim uslovima se pripremaju sve ove takmičarke jasno je da je rezultat naše najbolje plivačice izuzetan. 

    Imponzantan je i podatak da je učešćem na Olimpijskim igrama Anja sa samo 16 godina nastupala na svim najznačajnim plivačkim takmičenjima, pošto je prošle godine učestvovala na na Evropskim igrama u Bakuu, Svetskom seniorskom prvenstvu u Kazanju, zatim na Svetskom  juniorskom prvenstvu u Singaputu, kao i na Evropskom seniorskom prvenstvu u dvadesetpetometarskim bazenima, decembra 2015. u Izraelu, a ove godine na Evropskom juniorskom prvenstvu u Mađarskoj. Ne treba zaboraviti da je ona naš grad i zemlju između ostalih takmičenja predstavljala i na Balkanskom prvenstvu i EYOF-u

    T. M.

    Najmlađa članica srpskog olimpijskog tima, šesnaestogodišnja Anja Crevar, juče je imala debitanski nastup na Olimpijskim igrama. Od prošle godine i Svetskog juniorskog prvenstva na kojem je postavila tadašnji apsolutni državni rekord i ispunila A normu za plasman na Olimpijske igre, mlada pančevačka plivačica je bila svesna da će joj igre u Rio de Žaneiru predstavljati jedno veliko iskustvo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    Četiri bronze za SD Pančevo 1813 u Smederevu

    Proteklog vikenda u Smederevu je održano Prvenstvo Srbije po A programu za seniorske kategorije sportskom vazdušnom puškom i pištoljem, na kojem je veoma uspešno nastupilo osam takmičara […]

    Tekvondo: Pančevci uspešni na Državnom prvenstvu

    Na Državnom prvenstvu za seniore i forme u Tekvandou održanom 24. marta u Beogradskoj hali sportova Ranko Žeravica pančevački klub "Koloseum" je prestavljalo 7 takmičara. U veoma teškoj i […]