Paraolimpijski komitet Srbije
Paraolimpijske igre Rio 2016.

Borislava Perić-Ranković osvojila zlato na Paraolimpijskim igrama!

Pančevo, Pon, 12/09/2016 - 17:39
Tanja Marin

Nada Matić osvojila bronzu

Borislava Perić-Ranković osvojila je prvu zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Riju. Naša stonoteniserka savladala je u finalu klase 4 Kineskinju Mijao Žang rezultatom 3:2 (11:4; 6:11; 7:11; 11:3). Kineskinji je pripala srebrna medalja, dok je bronzu osvojila Srpkinja Nada Matić, koja je u meču za treće mesto savladala Britanku Sju Gilmor rezultatom 3:2. 

Dvostruka paraolimpijska vicešampionka iz Londona i Pekinga, stonoteniserka Srbije sjajno je otvorila meč, sa očiglednom željom da srebrnim odličjima sa prethodne konačno doda jedinu medalju koja joj nedostaje. Prva četiri poena u prvom setu osvojila je Borislava Perić-Ranković, onda je napadačkom, agresivnom igrom osvojila prvi set rezultatom 11:4. U drugom je setu našoj predstavnici je blago popustila koncentracija, pa je grešila znatno više nego predstavnica Kine, koja je to iskoristila da dođe do izjednačenja u setovima (6:11). Slučnom igrom, sa više grešaka naše protivnice, uz nekoliko dobrih poteza Mijao Žang, Kineskinja je došla do preokreta u setovima i povela rezultatom 2:1 (treći set – 7:11)

Čim se malo smirila i zaigrala staloženije, sa jasnom namerom kako želi da igra i na koji način da kreira poene, došla je do svoje igre, kakvu je imala u prvom setu. Osvojila je prva tri poena, što joj je dalo dodatnu sigurnost, a zahvaljujući iskustvu iz finalnih mečeva paraolimpijskih igara sa samo tri izgubljena poena izborila, peti, odlučujući set. Set koji je odlučio olimpijsku šampionku klase 4 za sedeću stonoteniserku, sa dva vezana poena, odličnim servisima počela je predstavnica Kine, ali je naša Borislava Perić-Ranković sjajnom igrom osvojila narednih sedam poena i došla na korak od osvajanja zlatnog odličja. Osmi poen u petom setu osvojila je u sjajnoj bekhend razmeni, a zatim odličnim servisom došla na dva poena od zlata. Bila je na korak od zlata, blaga nervoza dovela je do četiri uzastonih poena za Žang, ali je najbolje rangirana svetska stonotenisereka u klasi 4 svojim iskustvom uspela da privede set kraju za prvu zlatnu paraolimpijsku medalju. 

nada_matic.jpg

U istoj klasi u borbi za treće mesto naša takmičarka Nada Matić i Sju Gilmor iz Velike Britanije odigrale su veoma interesantan meč u kojem je pobednika takođe odlučivao peti set. Predstavnica velike Britanije je osvojila prva dva seta rezultatom 12:14 i 8:11, da bi naša mlada stonoteniserka uzvratila sjajnom igrom osvojivši treći i četvrti set (11:8 i 11:6). U poslednjem, petom setu, Nada Matić je imala psihološku prednost i sigurnom igrom rezultatom 11:6 osvojila bronzanu medalju. 

Ovom bronzanom medaljom Nada Matić je ostvarila najveću uspeh u karijeri, pošto je prošle godine bila srebna na Evropskom prvenstvu u Danskoj.

T. M. 
MarketingNajnovije vesti