• Košarkaši Srbije sa Amerikancima za zlato!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sjajni košarkaši Srbije izborili su plasman u finale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, pošto su u polufinalu fantastičnom igrom savladali Australiju rezultatom 87:61 (16:5; 19:9; 31:24; 21:23). U finalu, koje je na programu u nedelju, evropski ‚‚drim tim“ će odmeriti snage sa američkim ‚‚drim timom“.

    U polufinalnom duelu ekipa koje su se sastale u grupnoj fazi takmičenja, Srbija je znatno bolje otvorila meč, pre svega u odbrani, dok su u napadu naši reprezentativci strpljivo gradili igru i sigurnom igrom postizali poene. Čvrsta i agresivna odbrana našeg tima na svojoj polovini terena dovela je do destabilizacije u igri Australije, koji nisu mogli da pogode šuteve sa spoljnih pozicija ni kada su bili sami, što se retko dešavalo u prvom poluvremenu. Sigurnom igrom naš tim je napad ekipe, koja u svom sastavu ima pet igrača koji igraju u NBA ligi, sveo na samo pet postignutih poena u prvoj četvrtini, a samo 16 u prvom poluvremenu, što je svakako svojevrsni negativni rekord u olimpijskim polufinalnim mečevima. Ni naš tim se nije proslavio u šutu za tri poena, pogodili smo samo jednu trojku iz osam pokušaja, ali smo zato veliki broj poena postigli iz reketa, odnosno šutevima sa poludistance. 

    Selektor Aleksandar Đorđević, nije dozvolio igračima da se opuste posle 21 poena prednosti na poluvremenu (35:14), pa je naš tim nastavio da igra agresivno u odbrani i sigurno u napadu. Marković i Teodosić su pogađali sa distance, a u reketu smo prodorima ili igrom preko visokih igrača nastavili da ‚‚punimo“ koš protivnika. Iako je Australija znatno manje promašivala nego u prvom poluvremenu, ipak smo uspeli da uvećamo prednost, jer naša igra u napadu nije oscilirala. Australijanci su u drugom delu igre češće do poena dolazili posle ofanzivnog skoka ili pošto smo im ‚‚poklonili“ loptu u ruke, ali smo pametnom igrom u napadu, uz ogromno samopouzdanje, lako dolazili do prilika da postignemo lake poene. U drugom delu utakmice stekli smo i trideset poena prednosti i tako se na pravi način revanširali Australijancima za poraz u grupnoj fazi. Šest minuta pre kraja bilo je jasno da ‚‚Oziji“ nemaju snage, ni način da naprave preokret, pa je selektor Đorđević do kraja susreta pružio priliku da igraju svim igračima. Došlo je do blagog opuštanja, ali samo toliko da protivnik uspe da spusti prednost našeg tima ispod trideset poena.

    Iako je naša reprezentacija pretrpela tri poraza u grupnoj fazi, naši igrači su dokazali da imaju veliki kvalitet, da znaju da igraju kao tim, da im je to najveća snaga, da znaju kako se igra u odlučujućim utakmicama i pre svega – da znaju kako se pobeđuje kada je najpotrebnije i najvažnije.

    Kapiten Miloš Teodosić bio je najefikasniji u našem timu sa 22 postignuta poena, a uz to je imao i pet asistencija i dva skoka. Po učinku su ga pratili Stefan Marković sa 14 postignutih poena (5 asist., tri skoka, šut iz igre 100% (2p – 3/3, 3p – 2/2)), Milan Mačvan sa 12 poena, Miroslav Raduljica je postigao 11 (6 skokova, tri asistencije), a Nikola Jokić 9 (11 skokova, 3 ukradene lopte i dve asistencije).

    Nagradu za sjajnu igru i fantastično izdanje dobiće u vidu olimpijske medalje, a kojeg će sjaja ona biti saznaćemo u nedelju posle finala. Duel između svetskog i olimpijskog šampiona i vice šampiona sveta počinje u 20 i 45 po srednjeevropskom vremenu. 

    T. M.

    Sjajni košarkaši Srbije izborili su plasman u finale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, pošto su u polufinalu fantastičnom igrom savladali Australiju rezultatom 87:61 (16:5; 19:9; 31:24; 21:23). U finalu, koje je na programu u nedelju, evropski ‚‚drim tim“ će odmeriti snage sa američkim ‚‚drim timom“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport