Olimpijske igre

Košarkašima Srbije olimpijsko srebro!

Pančevo, Ned, 21/08/2016 - 23:43
Tanja Marin


Poslednjeg dana Olimpijskih igrara u Rio de Žaneiru Srbija je osvojila srebrnu medalju u košarci, osmu za našu zemlju na 31. Olimpijskim igrama. Srpske košarkaše savladao je američki ‚‚drim tim" rezultatom 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23). 

kosarkasi_3.jpg

Naš tim je uspeo da se nosi sa najboljim košarkašima planete samo do sredine prve četvrtine i rezultata 14:14, ali posle toga je usledio šou Kevina Duranta, koji je trojkama slomio našu odbranu i svom timu doneo novu zlatnu olimpijsku medalju. Pokušavao je naš selektor Aleksandar Đorđević da pronađe raspoloženog košarkaša u svom timu, ali velika želja naših reprezentativaca da urade nešto više, da pokažu sav svoj kvalitet i borbenost, sputala ih je u ovom meču. Naši šuteri su imali mnogo problema, nismo uspevali da pogodimo sa distance, ‚‚trojke" su retko ulazile, a šutnuli smo ih možda i previše. Amerikanci su nas i nadskočili, a dozvolili smo im svojim greškama i promašajima da iz kontranapada postignu previše lakih poena. Srpski košarkaši nisu imali svoj dan, ali sa druge strane terena su imali košaraške vanzemaljce, pa niko ne može da im zameri što su ovog puta izgubili. Ipak, njima je uspelo da za tri godine igraju dva finala sa Amerikancima, da pređu put od kvalifikacija do olimpijskog finala, što dovoljno govori o kakvim košarkaškim gromadama je reč.

kosarkasi_5.jpg

Mora se imati u vidu i da je srpskim košarkašima ovo bio prvi nastup na najvećoj svetskoj sportskoj smotri i da su posle dvadeset godina ponovo zaigrali u olimpijskom finalu i osvojili srebro, vrativši srpsku košarku tamo gde joj je i mesto. Svojim igrama i ovim sjajnim rezultatom dokazali su da smo košarkaška velesila – najbolja košarkaška nacija posle Sjedinjenih Američkih Država. 

Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Srbija je osvojila 8 medalja: dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane. Zlatne medalje su osvojili vaterpolisti i rvač Davor Štefanek, srebrne odbojkašice, košarkaši, Tijana Bodganović i kajakaški dvojac Zorić-Tomićević, dok su bronzana odličja osvojile košarkašice i Ivana Španović.

T. M.
MarketingNajnovije vesti