• Marko Milanović šesti na Evropskom prvenstvu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osmogodišnji Pančevac, Marko Milanović, zauzeo je šesto mesto na Evropskom prvenstvu u šahu u konkurenciji dečaka do 8 godina starosti. Prvenstvo Starog kontinenta za mlađe uzrasne kategorije održano je od 17. do 27. avgusta u Pragu. 

    Trostruki ovogodišnji prvak Srbije i četvrti na svetu u svom godištu, na Evropskom prvenstvu je imao zaista kvalitetne protivnike, među kojima već sada ima majstorskih kandidata (MK). Takmičenje je održano u devet rundi, a mladi Pančevac je zabeležio sedam pobeda i dva poraza i sa sedam osvojenih poena zauzeo 6. mesto. On je u prva tri kola savladao Italijana Alesandra Galjinu, Albanca Aleksa Kotea i majstorskog kandidata i prvog nosioca, Svetlena Ivanova iz Bugarske. U četvrtom kolu pretrpeo je poraz od Matei-Valerijua Morgizana iz Rumunije, zatim je savladao Nemca Leonarda Kostu, da bi ga u šestoj rundi pobedio Ali Sulejmanov iz Azerbejdžana. U poslednja tri kola Marko je bio bolji od Davita Nemsadzea iz Gruzije, Poljaka Vojčeha Borovika i Nišhala Tejta iz Engleske. 

    Pre početka Evropskog prvenstva, Marko Milanović je bio postavljen za 22 nosioca. Četiri takmičara sa kojima je igrao bila su lošije rangirana od njega, dok je pet bilo ispred njega. Trojicu je uspeo da savlada, uključujući i prvorangiranog šahistu iz Bugarske. 

    Prvak Evrope u kategoriji do 8 godina je Rus Artem Pingin koji je osvojio 7 i po poena. Srebrno odličje je pripalo Rumunu Matei-Valeriju Morgizanu sa 7 poena, koliko je imao i bronzani Azerbejdžanac Ali Sulejmanov. Nekoliko takmičara je imao isti broj poena, sedam, kao i Marko Milanović, pa su oni podelili drugo mesto. O tome ko će se popeti na pobedničko postolje odlučivao je međusobni skor takmičara sa istim brojem poena, zatim Buholcov koeficijent. Na osnovu toga Marko je zauzeo šesto mesto, iako je imao isti broj poena i pobeda kao drugoplasirani i trećeplasirani takmičar. 

    Marko Milanović je podelom drugog mesta u Evropi pokazao da ima zavidan kvalitet i da zasluženo nosi titulu najperspektivnijeg sportiste Pančeva, kao i jednog od najboljih mladih šahista Srbije, kao i da je pred njim svetla budućnost. Uz to on je imao rejting performansa (1886) na Evropskom prvenstvu za preko 500 bodova više od svog međunarodnog rejtinga (1372). 

    Nakon Evropskog prvenstva, na koje je otišao po pozivu, Marka uskoro očekuje nastup i na Svetskom kadetskom šahovskom prvenstvu, koje će biti održano u Gruziji od 18. do 31. oktobra.

    T. M. 

     

    Osmogodišnji Pančevac, Marko Milanović, zauzeo je šesto mesto na Evropskom prvenstvu u šahu u konkurenciji dečaka do 8 godina starosti. Prvenstvo Starog kontinenta za mlađe uzrasne kategorije održano je od 17. do 27. avgusta u Pragu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    Četiri bronze za SD Pančevo 1813 u Smederevu

    Proteklog vikenda u Smederevu je održano Prvenstvo Srbije po A programu za seniorske kategorije sportskom vazdušnom puškom i pištoljem, na kojem je veoma uspešno nastupilo osam takmičara […]

    Tekvondo: Pančevci uspešni na Državnom prvenstvu

    Na Državnom prvenstvu za seniore i forme u Tekvandou održanom 24. marta u Beogradskoj hali sportova Ranko Žeravica pančevački klub "Koloseum" je prestavljalo 7 takmičara. U veoma teškoj i […]