Vladimi Savić i ostali
Sport

Pančevac Vladimir Savić opet pomera granice

Izvor: 
013info Uto, 13/09/2022 - 18:42Iza nas je jedan zanimljiv takmičarski vikend. Trkalo se od Zagreba preko Novog Sada do Srebrnog jezera ali je svakako najuzbudljivije i najnapornije bilo na Žabljaku gde se na obroncima Durmitora održala BlackLake Xtreme triathlon, jedna od pet najtežih trka ovog formata u Evropi. O težini staze koja se savladava govori dovoljno činjenica da se najbolje plasirani direktno kvalifikuju za svetsko prvenstvo u Xtreme triatlonu, čuveni Norseman u Norveškoj.

 

Put Durmitora je krenula brojna ekipa iz Pančeva. Tako su već u petak na trci Solo Point Five nastupili Srđan Stojkov, Mihajlo Novakov i Stefan Kužet. Oni su na distancama half Ironmana savladali 1.9km plivanja u Crnom jezeru, 90km bajkom čuvenog Durmitorskog prstena i off road polumaraton na samom kraju. Sjajno iskustvo za svu trojicu.

U glavnoj trci koja je počela u subotu rano ujutru, u 04:30 po mrklom mraku nastupio je naš Vladimir Savić. Vlada je plivao 3.8km u Malom i Crnom jezeru. Specifičnost ovog plivanja je prelazak iz jezera u jezero što nije česta pojava na trkama. Nakon 59 minuta i 13 sekundi on je kao prvi izašao iz vode i bilo je jasno da je podijum izvestan. Nakon plivanja vozi se bicikl 182 kilometra, kreće se sa obala Crnog jezera a završava na vrhu Savin kuk nakon što se napravi 3200 metara uspona. Vladi je za ovu vožnju bilo potrebno 6 sati 48 minuta i 30 sekundi. Vožnju je dodatno otežavala kiša i maglovito vreme!

Nakon bajka trči se maraton i takmičari mogu birati "belu stazu" koja ima 800 metara uspona i trči se jednim delom asfaltnim putevima ili se može birati "crna staza" koja ima 1700 metara uspona i prolazi kroz šumovite delove Durmitora. Koliko je ova "crna staza" zahtevna svedoči i činjenica da organizator ne dozvoljava samostalno trčanje već uz takmičara mora biti njegov "suport tim" koji brine o bezbednosti zbog nepredviđenosti terena ali i uloženog napora za savladavanje predhodnog plivačkog i bajk segmenta. Vlada je, naravno izabrao "crnu stazu" i sa svojim "asistentom" Danilom Jovanovićem završio trčanje za 6 sati 42 minuta i 37 sekundi.

Nakon ukupnih 14 sati 37 minuta i 52 sekunde Vlada kao trećeplasirani prolazi kroz cilj!!! Ovim rezultatom ostvario je plasman na svetsko prvenstvo.

Istog dana, u subotu 10. septembra na Srebrnom jezeru je održan međunarodni plivački maraton Veliko Gradište. Na ovoj trci su nastupili Draško Petrović i Slobodan Stančul. Oni su plivali 3km i osvojili prva mesta u svojim starosnim kategorijama.

Nedelja je bila rezervisana za sprint triatlone.

U Novom Sadu je održano prvenstvo Vojvodine i naši mladi takmičari su bili fantstični. Medalje su u svojim kategorijama osvojili mlađa pionirka Mia Kajalić, mlađi pioniri Mateja Kajalić i Miodrag Tomić, pionirka Iva Kovjanić, pionir Mihailo Gvero, mlađi kadet Filip Kovjanić i kadetkinje Nađa Stančul i Irina Mihajlov.

U isto vreme u Zagrebu je održana trka prvenstva Balkana. TK Tamiš je , kao deo tima Srbija, predstavljalo pet takmičara. Bogdan Jelača je u jakoj konkurenciji juniora osvojio 12 mesto što ćemu, kao mlađem junioru, biti motiv za još bolji i predaniji rad na treninzima. Kadeti Stefan Birka, Stefan Jelača, Novak Perišić i Petar Savić su imali šansu da se "izmere" sa vršnjacima iz drugih zemalja i steknu dragoceno iskustvo koje će im koristiti u nastavku karijera.

Sezonu nastavljamo u nedelju 18. septembra na Adi Ciganliji. Stariji takmičari će učestvovati na prvenstvu Srbije u dugom triatlonu - 1.9km plivanja, 90km bajka i 21.1km trčanja dok će mladi triatlonci raditi trku 12. Bg akvatlon.

 

 
MarketingNajnovije vesti