Karolj Lajko Foto: wikimedia/porodična arhiva
Sport

PANČEVO: Preminuo Karolj Lajko, legenda jugoslovenskog boksa

Izvor: 
RTV Pon, 08/06/2020 - 16:45

U Pančevu je 77. godini života preminuo Karolj Lajko jedna od legendi jugoslovenskoga boksa.

Lajko je dva puta bio omladinski šampion Jugoslavije u perolakoj i u poluvelter kategoriji, dva puta šampion u velter kategoriji i šampion Jugoslavije u polusrednjoj kategoriji

Rođen je 11. oktobara 1943. godine u Bečeju. Završio je osnovnu i srednju školu u Bečeju i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Boksom je počeo da se bavi 1959. godine u bokserskom klubu "Bratstvo i jedinstvo" Bečej, gde je na omladinskim revijama imao 18 pobeda od 18 mečeva. 1960. godine postaje omladinski prvak Jugoslavije u perolakoj kategoriji. Te iste godine na beogradskom sajmištu učestvuje na "Meču šampiona za zlatnu rukavicu", kao izuzetno talentovani mladić protiv Zvonimir Vujina. 1961. u Beogradu postaje omladinski prvak Jugoslavije u poluvelter kategoriji.

Sledeće godine pristupa Bokserskom klubu Crvena zvezda, postaje prvotimac i učestvuje u ekipnom osvajanju Kup-a "Maršala Tita". 1963. i dalje boksuje za klub i postaje seniorski kandidat za reprezentaciju Jugoslavije za Evropski šampionat u Moskvi.

1965. godine prelazi u bokserski klub "Dinamo" iz Pančeva, gde postaje državni prvak u pojedinačnoj kategoriji i reprezentativac. Iste godine u Beogradu na pojedinačnom prvenstvu Balkana osvaja bronzanu medalju.

1967. godine ponovo postaje prvak države u velter kategoriji, a u Istanbulu na pojedinačnom prvenstvu Balkana osvaja bronzanu medalju, izgubivši od Kemala Sandala četvorostrukog prvaka Balkana.

Potrebno je istaći da je iste godine i sa BK "Dinamo" bio vicešampion države u ekipnom prvenstvu. 1968. godine postaje kapiten ekipe BK "Dinamo" te godine osvajaju titulu "Ekipnog šampiona Jugoslavije".

Sahrana će biti u sredu u 13 sati na katoličkom groblju u Pančevu.

 
MarketingNajnovije vesti