• Peruničić uručio lopte mladim rukometašima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Pioniri rukometnih klubova ‚‚Dinamo“, ‚‚Dolovo“ i ‚‚Jabuka“ odigrali su prijateljski turnir u sali Medicinske škole ‚‚Stevica Jovanović“. Priliku da poseti turnir i da mladim rukometašima ova tri kluba uruči rukometne lopte iskoristio je Predrag Peruničić, dravni sekretar za sport u Ministartsvu omladine i sporta Vlade republike Srbije. Osim sporta i rukometa sa gradskim čelnicima razgovarao je i o novoj lokalnoj Strategiji razvoja sporta i početku primene novog Zakona o sportu koji je stupio na snagu u februaru.

    Dok su mladi pioniri igrali rukomet pored terena se pričalo o rukometu u Pančevu i o razvoju sporta u našem gradu. Kao neko ko se bavio rukometom i neko ko je igrao u pančevačkom ‚‚Dinamu“, državni sekretar je istakao da je izuzetno zadovoljan razvojem ovog sporta u gradu i okolnim naseljenim mestima, kao i činjenicom da se ženski rukometni klub na velika vrata vraća u rukometne tokove, naročito ističući veliki broj devojčica koji su u prethodnih par godina počele da treniraju. Dodao je da nije važan samo rukomet ili bilo koji drugi kolektivni ili pojedinačni sport, već da je značajno da se deca bave sportom, ističući činjenicu da je u prethodne tri godine kroz raznorazne akcije i projekte preko 154.700 uključeno u sportske tokove. 

    Kada je tokom leta 2015. godine bio u poseti Pančevu, Peruničić je sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim i gradskim većnikom zaduženim za sport razgovarao o razvoju sporta u gradu, finansiranju klubova i lokalnoj Strategiji razvoja sporta, a ovo je bila prilika da uputi lokalne čelnike u novine novog Zakona o sportu, načinu njegove implementacije i što bolje raspodele budžetskih sredstava.  

    – Ministarstvo sporta je prvo u regionu uvelo programsko finasiranje sporta, budžet ne može da pokrije sve saveze i sportiste u potrebnoj meri, ali smo uspeli da kroz pravilnike i kategorizaciju odredimo prioritete. Želimo da na lokalu kroz dobre pravilnike o finansiranju i pravilnu kategorizaciju novac dođe do krajnjih korisnika, tamo gde je napotrebniji, do dece, tačnije sportista, rekao je Peruničić. 

    On je dodao i da se trenutno 25% učenika osnovnih škola bavi nekim oblikom sporta, ne samo takmičarskim, dok je stanje nešto lošije kada su u pitanju učenici srednjih škola, gde je samo 13,5% đaka fizički aktivno, istakavši da je na svim sportskim strukturama da taj broj povećaju u narednom periodu. Prema podacima Ministarstva omladine i sporta, taj broj se iz godine u godinu povećava, pošto je pre tri godine ispod 90 hiljada dece učestvovalo u školskim sportskim aktivnostima, dok je danas u tom sistemu preko 150.000 dece. Prema novom Zakonu o sportu postojaće analitički centar gde će svako dete koje se bavi sportom biti evidentirano

    Gradonačelnik Saša Pavlov se složio sa državnim sekretarom da ova poseta nije poslužila samo kao promocija rukometa, već kao promocija sporta, jer je Pančevo sportski grad. On je dodao da Grad pokušava da napravi okvire da iz sistema pančevačkog sporta izađe još više šampiona i da pokušavaju da naprave okvire tako da se sport razvija na održiv način i nivo, što će, nada se, doneti rezultate.  

    T.M.

     

     

    Pioniri rukometnih klubova ‚‚Dinamo“, ‚‚Dolovo“ i ‚‚Jabuka“ odigrali su prijateljski turnir u sali Medicinske škole ‚‚Stevica Jovanović“. Priliku da poseti turnir i da mladim rukometašima ova tri kluba uruči rukometne lopte iskoristio je Predrag Peruničić, dravni sekretar za sport u Ministartsvu omladine i sporta Vlade republike Srbije. Osim sporta i rukometa sa gradskim čelnicima razgovarao je i o novoj lokalnoj Strategiji razvoja sporta i početku primene novog Zakona o sportu koji je stupio na snagu u februaru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    Četiri bronze za SD Pančevo 1813 u Smederevu

    Proteklog vikenda u Smederevu je održano Prvenstvo Srbije po A programu za seniorske kategorije sportskom vazdušnom puškom i pištoljem, na kojem je veoma uspešno nastupilo osam takmičara […]

    Tekvondo: Pančevci uspešni na Državnom prvenstvu

    Na Državnom prvenstvu za seniore i forme u Tekvandou održanom 24. marta u Beogradskoj hali sportova Ranko Žeravica pančevački klub "Koloseum" je prestavljalo 7 takmičara. U veoma teškoj i […]