Sport

Sjajan nastup mladog Pančevca Ilije Serafimovića na Svetskom prvenstvu

Izvor: 
013info Pon, 21/11/2022 - 17:14Rekordan broj od 45 zemalja, sa preko 400 učesnika, okupilo se od 12. do 19. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u gradu Fudžaira, na 64. Kongresu svetske federacije za problemski šah.

Tokom ove manifestacije održano je 45. Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema, kao i prateća takmičenja u šahovskoj kompoziciji.

Deo ovog elitnog društva bio je i mladi Pančevac Ilija Serafimović, koji je na najbolji način predstavljao naš grad i državu, osvojivši čak 5 trofeja. Ilija je bio član reprezentacije Srbije zajedno sa velemajstorima Marjanom Kovačevićem i Bojanom Vučkovićem, koja je osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema, iza ekipe Poljske, a ispred Nemačke.

Naš 18-godišnji sugrađanin je sa postignutih 76,25 poena, od 90 mogućih, bio najuspešniji član naše reprezentacije i ispunio jedini preostali uslov za osvajanje titule internacionalnog majstora u rešavanju šahovskih problema. Novi internacionalni majstor rešavač popravio je lični rejting za još 42 poena i stigao do granice od 2500 bodova čime je na najboljem putu ka osvajanju velemajstorske titule.

U pojedinačnom plasmanu Ilija je zauzeo 7. mesto na svetu i osvojio bronzanu medalju u konkurenciji juniora do 23 godine. Mladi Pančevac je napravio pravi podvig na takmičenjima u kompoziciji šahovskih problema. Na turniru mladih kompozitora do 23 godine zaslužio je još tri zlatne medalje, ostvarivši do sad nezabeležen rezultat trijumfom u sve tri sekcije takmičenja: matovi u dva poteza, šahovske studije i slobodne teme. Ovo je bio šesti uzastopni trijumf mladog Serafimovića na ovom takmičenju koje se održava od 2016. godine.

Sjajnim nastupom u Emiratima, Ilija izrastao u predvodnika naše reprezentacije koja je na tri poslednja velika takmičenja kompletirala zbirku medalja po čemu je jedinstvena na svetu.
MarketingNajnovije vesti