Antena za mobilnu telefoniju Foto: pixabay
Srbija

"5G mreža nije razlog za brigu"

Izvor: 
Danas Čet, 13/05/2021 - 11:53U daljem razvoju 5G telekomunikacione mreže nema mesta za zabrinutost, kada je štetni uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu u pitanju.

 

To su poručili učesnici diskusije na kojoj je predstavljena Studija o tom uticaju, piše Danas.
 
Studiju, čiji je cilj bio da jezikom bliskim čitaocima predstavi ključne aspekte elektromagnetskog nejonizujućeg zračenja, naglasi standarde i preporuke za zaštitu od elektromagnetskog zračenja kao i da predstavi planove budućeg razvoja mreža pete generacije u Srbiji, izradili su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, uz podršku Misije OEBS i USAID-a u Srbiji.
 
"Jedno od najčešćih pitanja koje muči javnost je da li je elektromagnetno zračenje od mobilnih tehnologija štetno. Najveće zračenje dolazi od samih mobilnih telefona, a ne od baznih stanica, a svaka generacija telefona je savremenija i sadašnji telefoni u najvećem piku zrače sa jedan odsto snage. Što ste bliže baznoj stanici, manje je zračenje, jer je manje snage potrebno za dostizanje kvaliteta signala. Dakle, što je mreža baznih stanica gušća, odnosno što je njihov broj veći, zračenje je manje, suprotno od uvreženog mišljenja u javnosti", navela je autorka studije Nada Begenišić.
 
Ona je dodala da se svaka nova tehnologija razvija tako da bude ekonomski isplativija, ali i bolja i zdravija za životnu sredinu i zdravlje ljudi, te da studija sadrži i ispitivanja vezana za medicinske aspekte štetnosti zračenja.
 
S druge strane, Begenišić je rekla i da će 5G mreža doneti velike promene u privatnom, javnom i poslovnom životu, jer njena izuzetna brzina omogućava pouzdanost u korišćenju najzahtevnijih aplikacija i masovnu povezanost, što će doneti nove primene takve tehnologije, od pametnih gradova, optimalizacije saobraćaja i zagađenja vazduha, preko virtuelnih funkcija u domaćinstvu do primene u industriji, gde će imati najveći učinak, posebno za upravljanje udaljeinim lokacijama, bez dovođenja u rizik radnika.
 
Nenad Radosavljević iz Ratela naveo je da je nepoverenje građana veliko zbog nedovoljno informacija između državnih organa, operatora i građana, te da je zbog toga važno da će se nivo zračenja meriti 24 sata.
 
"Do 2025. predviđeno je postavljanje 100 senzora koji će stalno meriti jačinu elektromagnetnog polja. U 2017, na samom početku te odluke, postavljeno je devet senzora, a u ovoj godini predviđeno je postavljanje 73 uređaja", naveo je Radosavljević.
 
Milan Dobrijević, pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacija, istakao je da će do 2025. godine sva domaćinstva u Srbiji dobiti pristup internetu bržem od 30 Mb u sekundi.
 
"U periodu od tri do pet godina, internet će stići i do najruralnijih delova zemlje. U fazi prvoj brzi internet će biti uveden u oko 600 naselja, dok će 600 škola dobiti besplatni internet", rekao je Dobrijević.
 MarketingNajnovije vesti