Foto: pixabay
Srbija

Advokati i danas u štrajku

Izvor: 
Tanjug Čet, 21/10/2021 - 08:45Advokati će i danas obustaviti rad i neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima, a iz protesta povodom dopune stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita

Oni su i juče obustavili rad, uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navedeno je u odluci Advokatske komore Srbije (AKS).

U toku obustave advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

 
U obrazloženju ove odluke navodi se da je jedini krivac za ovu odluku VKS, čije je Građansko odeljenje 16. septembra usvojilo i objavilo Dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, kojoj se advokatura protivi.
 
AKS je odluku o obustavi rada donela kako bi se još jednom javnost, građani i državni organi upozorili na problem neujednačenosti sudske prakse VKS koji izmenama i dopunama svojih stavova, koji nisu izvor prava, utiču na neravnopravnost građana u ugovornim odnosima sa bankama u postupku odobravanja kredita.
 
Sa druge strane, Vrhovni kasacioni sud je nedavno saopštio da se u javnosti pogrešno interpretira dopuna stava sednice Građanskog odeljenja tog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, ističući da on nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine. Navodi se da je taj stav dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene i rezultat je nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima kao i potrebe ujednačavanja sudske prakse.
 MarketingNajnovije vesti