Skype
Srbija

Advokati protiv skajp suđenja - Ministarstvo odgovara

Izvor: 
Tanjug Uto, 31/03/2020 - 14:47

Advokatska komora Srbije (AKS) negoduje zbog suđenja putem video linka, odnosno skype aplikacije, jer ta mogućnost nije predviđena zakonom, dok Ministarstvo pravde poručuje da je inicijativa za online suđenja potekla od samih sudija i da ni na koji način ne krši procesna prava optuženih, već poštuje sva načela krivičnog postupka.

Advokati smatraju da online suđenja, koja su počela da se sprovode u petak protiv optuženih za kršenje samoizolacije, predstavlja drastično kršenje prava okrivljenog na pravično suđenje.

AKS u saopštenju navodi da ne ulazi u pravo države da donosi i sprovodi mere za koje proceni da su u ovom trenutku svrsishodne u cilju zaštite svih građana ali napominje potrebu njihove zakonitosti i ustavnosti.

Ministarstvo pravde je za Tanjug navodi da su inicijativu za suđenja putem skajpa dale sudije, kao jednu od mera za sprečavanje širenja zaraze virusom covid19.

Ministarstvo ukazuje na inicijativu odgovorilo opštom preporukom svim sudovima na teritoriji Srbije, radi njihovog jednakog postupanja u ovakvim slučajevima i ističe da suđenja preko video linka poštuju sva načela krivičnog postupka i da nijedno ljudsko pravo ovakvim načinom suđenja nije narušeno.

"Da bi se izbegle bilo kakve pravne nedoumice u tumačenju za vreme vanrednog stanja, tokom kojeg svi treba da budu ujedinjeni protiv Korona virusa, Ministarstvo pravde će predložiti Vladi Srbije da donese Uredbu kojom će se dodatno precizirati mogućnost suđenja preko video linka, kako bi se u potpunosti obezbedio efikasan krivični postupak protiv onih lica, koja mogu da ugroze zdravlje drugih učesnika u krivičnom postupku", navodi Ministarstvo pravde.

Napominju da postoji i inicijativa zemalja EU da se u regionu prihvati praksa suđenja putem video aplikacije za vreme vanrednog stanja izazvanog Korona virusom, te da se očekuje se da ova inicijativa u najkraćem roku bude formalizovana.

 
MarketingNajnovije vesti