Justicia Foto: pixabay
Srbija

Advokati traže da se sudi samo u hitnim postupcima

Izvor: 
Politika Ned, 15/03/2020 - 08:15Advokatska komora Srbije predložila je Ministarstvu pravde, Vrhovnom kasacionom sudu i Republičkom javnom tužilaštvu da se održavanje suđenja svede na neophodni minimum zbog ubrzanog širenja virusa korona, zabrane održavanja javnih skupova i proglašene pandemije, piše Politika.

Advokatska komora Srbije podseća da kroz sudove svakodnevno prolazi više hiljada ljudi i da je neophodno zaštititi kako zdravlje građana tako i sudija, nosilaca tužilačkih funkcija, svih zaposlenih, kao i advokata i svih drugih učesnika u postupcima, zbog svakodnevne izloženosti kontaktima sa veoma velikim brojem potencijalno zaraženih virusom korona.

Advokati predlažu da se održavaju samo ona suđenja za koja postoje razlozi hitnosti ili povreda ljudskih prava koja ne trpe odlaganja, da se na isti način redukuju tužilačke istrage, kao i da se ograniči ulaz u sudove, druge pravosudne institucije i okružne zatvore.

Predlažu da se na ulazima u ove zgrade i prostorije obezbede dezinfekciona sredstva i zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju ruku, a stolovi, kvake i drugi predmeti, koji su izloženi konstantnim kontaktima, redovno čiste odgovarajućim sredstvima.

AKS smatra da je neophodno da se preduzmu i sve druge potrebne mere u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih ustanova.
MarketingNajnovije vesti