autobuska sedišta Foto: pixabay
Srbija

Agencija neće da vrati turiste iz Grčke: Ne isplati nam se da dolazimo po vas

Izvor: 
Blic Ned, 04/07/2021 - 10:24


Kada je pre dva dana agencija Gea turs okačila obaveštenje na svom Instagram nalogu da obustavlja prevoz putnika od i do Grčke, nekoliko državljana Srbije našlo se u velikom problemu.

Oni su u Grčkoj saznali da moraju sami da se snalaze i da su prepušteni sami sebi oko organizacije povratka, piše Blic.

"Dragi putnici, zbog toga što grčke pogranične službe onemogućavaju nesmetan kombi prevoz, nismo u mogućnosti da nastavimo sa prevozom na ovoj destinaciji do daljnjeg. Ukoliko dođe do promena, blagovremeno ćemo vas obavestiti na Fejsbuk i Instagram nalogu i našem sajtu", glasi poruka koju je pre nekoliko dana dobila nekolicina građana koji su bili na godišnjem odmoru u Grčkoj.

 
Ovakva poruka, prema rečima direktora agencije Gea turs, Zorana Balovića, navodno je produkt poslovne politike i monopola grčkih autoprevoznika.
 
- Okolnosti su strašne po nas i moralno i materijalno. Grčki carinici praktično ne dozvoljavaju da vozimo putnike za njihovu zemlju kombijima i mini-busevima. Izmišljaju propise, otimaju putnike - kaže Balović za Blic.
 
Kako je rekao, budući da su u nekoliko navrata imali problema na granici Grčke i Severne Makedonije, agencija je svoje kombije prebacila na granicu Bugarske i Grčke. Međutim, epilog je na kraju bio isti, te je agencija odlučila da do daljnjeg stopira prevoz putnika.
 
Kamen spoticanja, kažu, krije se u tome što u toj agenciji nisu znali da postoji pravilo da kombi može da bude samo 50 odsto popunjen, jer su mislili da je isto pravilo kao za autobuse, gde je dozvoljeno 80 odsto popunjenosti. 
 
Ostavljeni na cedilu
 
Dragana J. je sa sestrom i trogodišnjim detetom morala da nađe alternativu za povratak iz Stavrosa za Beograd.
 
- Prekjuče, u utorak su nas zvali, rekli da su imali problema na granici. Naime, pokušali su da prebace osmoro ljudi, što je protivzakonito zbog korone i kazne su platili i oni i putnici. Citiram, rekli su nam sledeće: "Ne isplati nam se, ne možemo da dođemo po vas." Nisu se udostojili čak ni da nam nađu alternativu - ispričala je Dragana za Blic.
 
Dodaje da su uspele da se snađu za prevoz, jer u Stavrosu ima dosta Srba i agencija, a morale su da žrtvuju jednu noć na moru. 
 
Kombi prevoz - legalan ili ne?
 
Direktor Yute, Aleksandar Seničić navodi da ovakav prevoz nije legalan, te da je potrebna dozvola za obavljanje transporta putnika iz zemlje u zemlju.
 
- Za putnike koji se još nisu snašli, najbolje je da nekako dođu do Soluna. Odande je lakše naći način povratka u Srbiju. Kada se vrate, moj savet je da kontaktiraju nadležne inspekcije i turističku i saobraćajnu, da se tu vidi odgovornost i eventualno uđe u sudski spor oko nadoknade štete - rekao je direktor Yute.
 MarketingNajnovije vesti