Pančevo, snimak s robne kuće
Srbija

AGENCIJA: Pesak sa istoka doprineo zagađenosti vazduha

Izvor: 
RTS Ned, 29/03/2020 - 20:14


Rezultati globalne mreže za praćenje transporta peska na velike udaljenosti doveli su do zaključka da je dominantni doprinos zagađenosti vazduha bio "atipičan transport ogromne količine peska sa udaljenosti više hiljada kilometara sa istoka".

Kako se navodi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, "to je posledica meteorološke sinoptičke situacije koja je uslovila da vazdušna masa sa istoka prodre duboko u centralnu Evropu, kao i njen i zapadni-severozapadni deo".

"Državna mreža za monitoring kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine detektovala je visoke koncentracije suspendovanih čestica PM-10 i nešto manje koncentracije PM-2.5 tokom noći 26. i 27. marta kao i naredna dva dana, kada su one beležile vrednosti i do 500 mikrograma po metru kvadratnom", dodaje se u saopštenju.

Podseća se da se, s obzirom na do sada nezabeleženu pojavu od uspostavljanja automatskog monitoringa kvaliteta vazduha (2010. godine) tragalo za uzrokom ove pojave.

"Utvrđeno je da ne postoji nijedan izvor emisija na teritoriji Srbije i u okolnim zemljama koji bi mogao da uzrokuje ovakve vrednosti koncentracija na toliko širokom području", naglašava se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.

Dodaju da Agencija ima blisku saradnju sa Evropskom agencijom za životnu sredinu iz koje proizilazi pristup The Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) Programu Evropske unije za osmatranje.

Danas, 29. marta, vrednosti koncentracija suspendovanih čestica su ponovo u normalnom opsegu, zaključuje Agencija za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine ranije je saopštilo da se na većini mernih mesta registruju velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti, kao i da je specifičnost aero-zagađenja to što dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM-2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada.

 
MarketingNajnovije vesti