• Akademska akcija od REM traži zabranu emitovanja Pinka, Hepija i Studija B

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Članovi akademske zajednice Akademska akcija uputili su Regulatornoj agenciji za elektronske medije (REM) zahtev za razrešenje članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije i zatražili zabranu emitovanja informativnog i političkog programa televizija Pink, Hepi i Studio B.

     

    Stanje u sferi javnog informisanja u Srbiji daleko je ispod nivoa koji odlikuje civilizovano društvo. Svedoci smo drastičnih kršenja medijskih sloboda, a time i ljudskih prava, nepoštovanja zakona koji regulišu medijski prostor i zloupotrebe medija radi obmanjivačkog prikrivanja afera pripadnika vladajuće stranke i propagandističkog veličanja njenog predsednika„, konstatuje u zahtevu Akademska akcija
     
    Optužujući REM da je, umesto reagovanja, „svojim nečinjenjem“ omogućio „ovakav sunovrat naših medija“, Akademska akcija traži da REM „pod hitno“ počne da postupa „u skladu sa ovlašćenjima dobijenim od Skupštine“ kao tela koje je verifikovalo Agenciju da sankcioniše sve one koji rade protivno zakonima.
     
    U saopštenju se podseeća da je više od 140 članova akademske zajednice tražilo od rukovodstva RRTS da promeni uređivačku politiku „u pravcu poštovanja Zakona o javnim medijskim servisima, odnosno da javnost informiše istinito, nepristrasno, celovito i bez cenzure, i ne služeći interesima ni jedne političke stranke“.
     
    Nakon što ovaj zahtev nije usvojen, tražene su ostavke celokupnog rukovodstva RTS, koje „članovi rukovodstva nisu podneli“.
     
    Ukazano je na obavezu da REM, „shodno članu 22 Zakona o elektronskim medijima“ treba da kontroliše rad Radio-televizije Srbije kao pružaoca medijske usluge i da te televizija u periodu od nekoliko godina „direktno krši članove 4 i 7 Zakona o javnim medijskim servisima“.
     
    Zamereno je da RTS „ne pruža istinito, potpuno i nepristrasno informisanje, ne informiše građane bez cenzure, ne podstiče pluralizam političkih ideja, ne obrađuje nepristrasno politička pitanja i ne omogućava ravnopravno sučeljavanje različitih stanovišta“ i da RTS krši član 50 Ustava Republike Srbije kojim se zabranjuje cenzura, kao i član 51 kojim je svima zagarantovano pravo da budu istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavani o pitanjima od javnog značaja.
     
    Akademska akcija ukazuje da Savet REM, po članu 17 Zakona o javnim medijskim servisima, „ima ovlašćenja da razreši članove UO RTS“ zbog toga što je UO postupao protivno odredbama Zakona o javnim medijskim servisima jer „nije obezbedio informisanje građana u skladu sa Ustavom i zakonima“, što član 18 Zakona o javnim medijskim servisima navodi kao razlog za razrešenje.
     
    Zahtevamo od vas da, shodno članu 17 tog zakona, a u skladu sa ovlašćenjima, pod hitno razrešite sve članove Upravnog odbora Radio-televizije Srbije. Time ćete omogućiti pokretanje procesa dovođenja Javnog servisa do nivoa kakav građani Srbije zaslužuju i kakav im Ustav i zakoni garantuju„, ističe se u zahtevu.
     
    Uz ocenu da komercijalni emiteri – televizije Pink, Hepi i Studio B, „već duže vreme preko svojih programa plasiraju najgoru propagandu u korist vladajuće stranke i njenog predsednika“, ukazano je na obavezu da se REM, po Zakonu o elektronskim medijima, stara da programski sadržaj ovih televizija nema informacije kojima se podstiče mržnja zbog političkih ubeđenja ili članstva u političkim strankama.
     
    Zatraženo je da REM sankcioniše takvo postupanje „izricanjem mere privremene zabrane informativnog programa i programa sa političkim sadržajem i to u trajanju od 30 dana“.

    Članovi akademske zajednice Akademska akcija uputili su Regulatornoj agenciji za elektronske medije (REM) zahtev za razrešenje članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije i zatražili zabranu emitovanja informativnog i političkog programa televizija Pink, Hepi i Studio B.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]