Žena za kompjuterom Foto: pixnio
Srbija

Ako ste registrovani na eUpravi, imaćete ulaz i na druge portale

Izvor: 
Tanjug Pon, 08/06/2020 - 13:20

Kancelarija za IT i eUpravu postala je prva institucija koja je upisana u Registar pružalaca usluga elektronske identifikacije i šema elektronske identifikacije u Srbiji što znači da kada se korisnik jednom registruje na eUpravi, ne mora ponovo i na ePorezi.

Kancelarija je postala jedina institucija koja garantuje pouzdanost elektronskih identiteta građana, kao i bezbedno korišćenje usluga elektronske uprave, kaže se u saopštenju Kancelarije.

"To znači da građani Republike Srbije i strani državljani kojima je odobren stalni boravak u Republici Srbiji uskoro neće morati da pamte brojne lozinke za korišćenje usluga elektronske uprave na različitim državnim portalima (CROSO, ePorezi, APR, LPA...), niti će morati zasebno da se prijavljuju i registruju za svaki od pojedinačnih portala i veb prezentacija. Dovoljno je da se elektronski identifikuju na Portalu eUprava".

Različite šeme elektronske identifikacije eid.gov.rs, dostupne su korisnicima Portala eUprava ali i svim drugim državnim portalima koji izvrše integraciju sa sistemom elektronske identifikacije Kancelarije za IT i eUpravu.

Do sada je to uradilo Ministarstvo zdravlja sa svojim Portalom eZdravlje.

U saopštenju se objašnjava da je elektronska identifikacija na Portalu eUprava moguća sa različitim nivoima pouzdanosti, osnovnim nivoom pouzdanosti korišćenjem korisničkog naloga i šifre, srednjim nivoom pouzdanosti pomoću dvofaktorske autentikacije korišćenjem aplikacije na mobilnom telefonu ili tabletu, ili visokim nivoom pouzdanosti korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata.
MarketingNajnovije vesti