• Alarm za roditelje: Poskovid kod dece moguć i posle infekcije omikronom, šta je MIS-C i kako se leči

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vest da je u Hrvatskoj umrlo dete (11) koje je bilo inficirano virusom korona, unela je nemir među roditelje. Takvih primera bilo je i u Srbiji u prethodnim talasima. Sa pojavom omikrona, višestruko je povećan broj zaraženih, ali ga prati blaža klinička slika, te su mnogi pomislili da je opasnost, posebno za decu, prošla. Međutim, ubrzo nas je realnost demantovala.

    Dečak iz Hrvatske, prema zasad poznatim informacijama, nije imao nikakve druge bolesti, ali je verovatno preminuo od retke, ali teške komplikacije kovida19. Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je da nije bilo propusta u lečenju dečaka i da je dete najverovatnije preminulo od multisistemskog inflamatornog sindroma MIS-C. Zovu ga još i post-kovid sindromom, jer se može javiti i nekoliko nedelja posle zaraze i u toku oporavka od infekcije.

    Udruženje pedijatara Srbije početkom januara apelovalo je na roditelje da se kompletno vakcinišu, jer samo na taj način mogu stvoriti sigurno okruženje za svoju decu.

    Predsednik Udruženja prof. Georgios Konstantinidis rekao je da se sa omikronom češće zaražavaju deca, ali da je ozbiljna i teška klinička slika kod njih i dalje značajno ređa nego kod odraslih. Posebno je istakao da treba obratiti pažnju da se zaštite deca do četiri godine.

    „U SAD je značajno povećan broj dece na bolničkom lečenju uzrasta do četiri godine. Imaju duplo više hospitalizovanih u odnosu na pre mesec dana, a tri puta više nego prošle godine. U drugim grupama nije uočen, za sada, tako veliki broj na bolničkom lečenju. U nekim zemljama zapadne Evrope je uočen blagi porast multisistemskog inflamatornog odgovora. Međutim, precizne statistike još nema“, rekao je on nedavno za Euronews Srbija.

    Multisistemski inflamatorni sindrom MIS-C se javlja četiri do šest nedelja posle kovid infekcije koja nekada može da bude praćena i blagom kliničkom slikom, čak i bez simptoma. Može da dovede do teške kliničke slike kod dece, te stoga lekari kažu da treba biti oprezan.

    A šta se dešava u organizmu deteta? Lekari objašnjavaju da infekcija može da prođe i bez simptoma, ali da se klinička slika ispoljava odloženo, četiri do šest nedelja nakon što je dete bilo zaraženo. Zapravo virus pokrene autoimuni proces koji zahvati sve organe.

    Popuštaju bubrezi, srce, pankreas

    Dr Snežana Rsovac, načelnica intenzivne nege u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj pojašnjava da je MIS-C „popuštanje“ dva ili više organa istovremeno i da se najčešće manifestuje povišenom temperaturom, bolom u stomaku, otkazivanjem rada bubrega, srca, jetre, pankreasa, respiratornog sistema.

    „MIS- C kao najteža posledica kovida19 nije tako česta pojava. Za nas su bila najteža dva talasa, što se tiče dece, jedan u junu/ julu 2020. godine i oktobar/novembar 2021. godine. Od malog broja dece koja su imala MIS- C petina je imala teško opšte stanje, a svaki deseti šokno stanje“, pojašnjava Rsovac.

    U Srbiji je od početka epidemije umrlo 11 dece od posledica kovida 19. Tokom 2020. godine preminula su dva novorođenčeta i dvoje dece starosti od jedne do četiri godine. Od aprila do polovine novembra još osmoro dece umrlo je od posledica kovida, da bi 14. januara preminula devojčica (16) koja se četiri i po meseca borila sa koronom u Institutu za majku i dete. Najteži udar i za decu bio je sa delta sojem.

    Posledice omikrona

    Dr Rsovac kaže da je u novom talasu, koji je izazvao omikron, veliki broj dece zaražen, ali da su svi sa umereno blagom kliničkom slikom, koja je praćena povišenom temperatorom, kašljem, retko se javlja upala pluća.

    „U ove tri nedelje, od kada je povećan broj zaraženih, nije bilo nijedno dete koje je zbog infekcije virusom korona razvilo akutni respiratorni sindrom ili poremećaj bilo kog drugog organa pa da je zbog toga moralo da bude na odeljenju intenzivne nege u Tiršovoj“, pojašnjava Rsovac.

    Zapravo, deca zaražena virusom korona, koja zahtevaju bolničko lečenje, zbrinjavaju se u KBC Dragiša Mišović, dok oni kod kojih se razviju komplikacije leče se u Institutu za majku i dete i Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj.

    „Mali je broj hospitalizacija zbog same kovid infekcije, više je dece na bolničkom lečenju zbog osnovne bolesti koja se komplikovala u kovid infekciju – epilepsija, dijabetes, cerebralna paraliza“, pojašnjava naša sagovornica.

    U novom talasu, koji je krenuo početkom januara, nisu imali dece sa multisistemskim inflamatornim sindromom, ali dr Rsovac napominje da se MIS-C javlja četiri do šest nedelja od infekcije, te da ostaje da se proprati sve u naredne dve, tri nedelje.

    „Sledi nam pik talasa izazvan omikronom, pa će onda, nadam se, doći do blagog pada broja zaraženih. Onda ćemo imali priliku da vidimo kako će se kretati dalje kod dece. MIS-C može da se javi i kod dece koja su imala blagu kliničku sliku infekcije ili čak da nemaju nikakve znake bolesti (asimptomatski)“, navela je Rsovac.

    Produžen kovid kod dece

    Dr Rsovac pojašnjava da postkovid sindrom kod dece može biti neposredan i prolongirani, kao kod odraslih. Neposredni je produženi kašalj i on se najčešće javlja kod dece školskog uzrasta.

    „Kod njih nema nikakvih drugih simptoma osim nadražajnog kašlja, koji se javlja duže vreme dok se ne obnovi sluznica koja je bila narušena. Mali postotak dece se žali na produžen zamor koji traje mesecima nakon toga, nakon preležane bolesti, sa smanjenjem mogućnosti fizičke aktivnosti“, navela je naša sagovornica.

    Pojašnjava da su najteže posledice kovid infekcije kod dece multisistemski inflamatorni sindrom (MiS-C), ali i Kavasakijeva bolest iili kavasakijev sindom.

     

    Vest da je u Hrvatskoj umrlo dete (11) koje je bilo inficirano virusom korona, unela je nemir među roditelje. Takvih primera bilo je i u Srbiji u prethodnim talasima. Sa pojavom omikrona, višestruko je povećan broj zaraženih, ali ga prati blaža klinička slika, te su mnogi pomislili da je opasnost, posebno za decu, prošla. Međutim, ubrzo nas je realnost demantovala.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]