• Alimentacioni fond olakšao bi muku mnogim samohranim majkama u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nedavno istraživanje Udruženja “Centar za mame” o finansijskoj nezavisnosti mama u Srbij, ogolilo je očeve koji ne isplaćuju alimentaciju svojoj deci i pokazalo velike razmere izbegavanja ove obaveze. Skoro polovina ispitanica odgovorila je da njihovi bivši partneri ne daju ni dinara za decu. Iz Centru za mame, apeluju da je krajnje vreme da država osnuje Alimentacioni fond, iz kog bi se deci isplaćivali mesečni iznosi, koje izbegavaju njihovi neodgovorni očevi.

    Najjednostavnija definicija Alimentacionog fonda je da dete razvedenih roditelja dobija novac od države, a da država kasnije, svojim mehanizmima od nesavesnog roditelja naplati “dug” iz njegove imovine ili primanja.

    Ovakav Fond, olakšao bi muku mnogim samohranim majkama u Srbiji, koje i pored sudskih presuda za alimentaciju, ne mogu da “računaju” na taj novac.

    Jovana Ružićić, direktorka Centra za mame, za Nova.rs navodi da je osnivanje državnog Alimentacionog fonda, “tema” koja se u javnosti spominje poslednjih 20 godina, ali da se, kako kaže, još nijedna vlast nije ozbiljno zauzela za realizaciju fonda.

    “Takav fond bi bio pravo rešenje, jer država ima mehanizme da naplati novac od neodgvornih roditelja. Kod nas se ova tema povremeno spomene u javnosti, uz tvrdnje da je dobro da postoji takav fond, ali više u kontekstu – ako mi dođemo na vlast. Niko se za to nije borio otkako je došao na vlast. Mi smatramo da je fond neophodan i mislimo da bi država trebalo da preuzme odgovornost”, istakla je Ružićić.

    Ona je dodala i da je Centar prosledio nadležnim insticijama kompletno istraživanje o finansijskoj nezavisnosti mama u Srbiji, u kome su potvrđeni podaci da je naplata alimentacije ogroman problem za samohrane majke.

    Najavila je i da će naredne aktivnosti Centra za mame, biti usmerene upravo ka osnivanju Alimentacinog fonda.

    Dramatična iskustva samohranih majki

    Jovana Ružičić za naš portal otkriva da su tokom istraživanja došli do poražavajućih zaključaka. Navodi da su pojedine majke rekle da odustaju od borbe, da su nemoćne da sprovedu sudske odluke i da, kako kaže, “ne insistiraju na alimentaciji” ukoliko otac viđa decu, da ne bi napravile “štetu” svojoj deci i lišile ih susreta sa ocem.
    Na nju je, kako kaže, najjači utisak ostavilo iskustvo samohrane majke troje dece, kojoj je na sudu “dovedeno u pitanje da li može da briine o deci”, jer je primorana da radi dva posla.

    “Toj majci, sud je dodelio alimentaciju od 2.000 dinara po detetu, dakle 6.000 za troje dece. Za život im nije bila dovoljna njena plata i ta alimentacija od 6.000 dinara. Morala je da nađe i drugi posao. Zbog dva posla koja radi, ona je imala problem na jednom ročištu. Ona je na sudu morala da se pravda da je i dalje dobra mama, iako, eto, radi dva posla. To je strašno”, pogođena je Jovana iskustvom ove samohrane majke i podseća da je država odredila minimalni iznos alimentacije, koji se u praksi ne sprovodi.

    Kojim se sve trikovima služe očevi da izbegnu alimentaciju?

    Sprovedana studija, pokazala je da alimetaciju podjednako izbegavaju razvedeni očevi sa fakultetskom diplomom, kao i oni sa nižim stepenom obrazovanja. Nema razlike ni u mestu gde žive, pa od odgovrosti u istom procentu beže očevi koji žive u gradovima i u seoskim sredinama.

    U Centru za mame navode da svi pribegavaju istim trikovima za izbegavanje alimentacije.

    “Najzastupljenije je fiktivno smanjenje plate. Čak trećina mama je odgovorila da su njihovi partneri pokušali da umanje svoja primanja, kako bi im i procenat za alimentaciju bio manji. Imamo i slučajeve za imovinu koja je stečena u braku, a vodi se na očevo ime, da su je prepisivali na svoje roditelje, braću, sestre da bi izbegli sudsko potraživanje. Takođe, mnogo ljudi u Srbiji radi na crno ili u sivoj zoni, pa deo zarade dobija na ruke, a deo preko računa. Procenat za alimentaciju se računa samo od onog dela koji ide preko računa, pa je i to jedan od zastupljenijih načina za izbegavanje ove obaveze”, istakla je Jovana Ružičić.

    Porodičnim zakonom u Republici Srbiji određena je i minimalna suma za izdržavanje deteta kroz alimentaciju, koja bi trebalo da iznosi 50 odsto od nadoknade koju dobijaju hranitelji za brigu o deci bez roditeljskog staranja.

    Prema podacima Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naknada za hranitelje u februaru ove godine iznosila je 38.745 dinara.

    Istraživanje Centra za mame, pokazalo je da čak 91 odsto očeva, uplaćuje alimentaciju koja je manja od polovine hraniteljske naknade.

     

     

    Nedavno istraživanje Udruženja “Centar za mame” o finansijskoj nezavisnosti mama u Srbij, ogolilo je očeve koji ne isplaćuju alimentaciju svojoj deci i pokazalo velike razmere izbegavanja ove obaveze. Skoro polovina ispitanica odgovorila je da njihovi bivši partneri ne daju ni dinara za decu. Iz Centru za mame, apeluju da je krajnje vreme da država osnuje Alimentacioni fond, iz kog bi se deci isplaćivali mesečni iznosi, koje izbegavaju njihovi neodgovorni očevi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]