Foto: pixabay
Srbija

ALIMS: U Srbiji na 7.000 primljenih vakcina protiv kovida - jedna neželjena reakcija

Izvor: 
Beta/Tanjug Ned, 21/11/2021 - 18:48U Srbiji, na sedam miliona doza primenjenih vakcina protiv korona virusa, u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) zabeleženo je 1.169 slučajeva neželjenih reakcija.
 
Predstavnica ALIMS Jelena Mitršinović je za RTS precizirala da to znači da na približno 7.000 datih doza vakcina postoji jedna prijava neželjene reakcije na vakcinu.
 
"To je zaista ohrabrujući podatak za sve građane koji su još uvek odlučili da budu nevakcinisani i ja bih volela da ovim podatkom ohrabrimo sve koji do sada nisu to učinili, zaista realnim podacima koji govore da nema razloga za strah po pitanju neželjenih reakcija na vakcine", podvukla je Mitrašinović.
 
Po podacima ALIMS-a, najdrastičnije reakcije su jedan slučaj miokarditisa, dva slučaja perikarditisa, nekoliko sumnji na trombozu i nekoliko alergijskih reakcija, dok nije zabeležen nijedan anafilaktički šok.
 
Neželjene reakcije na vakcinu se najčešće manifestuju neposredno nakon imunizacije, u roku od dan ili dva posle primljene vakcine.
 
Najčešće neželjene reakcije ispoljavaju se u vidu lokalnih reakcija, poput bola, otoka, crvenila i osetljivosti na mestu primene, rekla je Mitrašinović.
 
Osim tih, dešavaju se i takozvane sistemske neželjene reakcije u vidu povišene temperature, bolova u mišićima, bolova u zglobovima, jeze, drhtavice, malaksalosti ili sindroma sličnog gripu.
 
Neželjene reakcije na vakcine, prema rečima Jelene Mitrašinović, prijavljuju najčešće žene - u čak 65 odsto slučajeva, a najviše ih je u dobi između 18 i 44 godine.
 
Mitrašinović je rekla da su prijavljena dva slučaja perikarditisa i nekoliko slučajeva alergijskih reakcija, a u svim situacijama je primenjena terapija posle koje je usledio oporavak.
 
 MarketingNajnovije vesti