Foto: Pixabay
Srbija

Analitičar: Rešavanje problema cena mesa uredbama samo gašenje požara

Izvor: 
Danas Uto, 02/08/2022 - 14:38Dve nedelje svinjski but je najviše smeo da košta u prodavnicama 709 dinara, plećka 699, a svinjski vrat ili krmenadla 595 dinara.

 

Vlada je u četvrtak, međutim, cene koje je polovinom meseca korigovala na "dole", ipak odlučila malo da podigne, te svinjski but sada može da ide do maksimalnih 750 dinara, podseća Danas

 

Svinjska plećka bez kostiju ne sme u radnjama koštati više od 738,10 dinara po kilogramu, dok je maksimalna proizvođačka cena 610 dinara. Najviša cena za svinjski vrat sa kostima je 689,70 dinara po kilogramu, a proizvođačka 570 dinara, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima u prodavnicama ne sme ići više od 659,45 dinara po kilogramu, uz maksimalnu proizvođačku od 545 dinara.

 

Osim toga, Uredbom je predviđeno da marža obračunata na neto cenu svežeg svinjskog mesa, umanjenu za rabate i popuste od dobavljača, iznosi maksimalno 10 odsto, a da ukupna stopa marže na svinjsko meso koje je originalno upakovano i deklarisano ne sme biti veća od osam odsto.
 
Predrag Božin iz kompanije koja se bavi proizvodnjom i preradom mesa, kaže za Danas da bi realna cena mesa bila ona koja je na snazi bila pre prve Vladine uredbe, od pre dve nedelje.
 
"Tada je cena buta bila 800 do 860 dinara za kilogram, a cena svinja je bila 250, sada je 260 dinara po kilogramu žive vage, tako da je novom Uredbom ovo malo poboljšano, ali i dalje mislim da je većina klaničara u minusu", ističe Božin.
 
On kaže da je prethodna Vladina odluka o pojeftinjenju svinjskog mesa bila "teški minus", i da su pojedini veliki proizvođači već tada rekli da su u minusima od po nekoliko miliona evra dnevno.
 
Božin precizira da ovakva odluka može donekle da odgovara velikim kompanijama koje imaju manje fiksne troškove, ali da ni njima to ne odgovara u potpunosti.
 
"Manjim proizvođačima cena nikako ne odgovara, na ovu cenu svinja but bi trebalo da bude 860 dinara. Da bismo mogli da zaradimo da preživimo, ne govorimo ovde o velikoj zaradi", ističe Božin.
 
On podseća da su svi inputi skočili i da je pre krize proizvodna cena žive vage za svinju bila od 140 do 180 dinara, a da je sada najmaje 200 do 210 dinara.
 
"Poskupelo je sve, od soje, kukuruza, struja će poskupeti, tako da je nezgodna situacija.Međutim, ako gledamo kao kupci meso jeste skupo, ali opet meso nije kritična kategorija, nije nešto što mora da se jede svaki dan", kaže Božin.
 
Agroekonomski analitičar Branislav Gulan kaže da ništa što država radi nije dobro jer uredbe nikada nisu donele dugoročno rešenje.
 
"Rešavanje problema uredbama je samo gašenje požara", ističe Gulan za Danas.
 
Sve mere koje su donete su znak neznanja države i trebalo je drugačije, napominje on i podseća da je vakcinacija svinja protiv svinjske kuge ukinuta tek 2019. bila glavni razlog zašto nema izvoza svinjskog mesa u zemlje EU.
 
Opširnije na portalu Danas.
 
 MarketingNajnovije vesti