Justicia Foto: pixabay
Srbija

Analiza: Rezultati poligrafa nisu prihvatljivi na sudu i ne mogu se koristiti kao dokaz

Izvor: 
Beta Pet, 13/08/2021 - 18:28


Rezultati poligrafskog testiranja se ne mogu koristiti kao dokaz, pokazuje analiza Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) objavljena na portalu otvorenavratapravosudja.rs.
 
Pravovremeno i pravilno primenjen poligrafski test omogućava, ako se raspolaže dobrim kontrolnim pitanjima, brzu eliminaciju nevinih osoba iz kruga osumnjičenih i pronalaženje tragova i predmeta u istrazi, ali rezultati takvog ispitivanja nisu prihvatljivi na sudu niti se mogu koristiti kao dokaz, pokazuje ova analiza.
 
Komentarišući učestalu praksu političara u Srbiji da se u cilju dokazivanja nečije krivice pozivaju na poligrafsko ispitivanje, istraživačica BCBP Marije Pavlović navela je da rezultati te vrste ispitivanja nisu konačni i da mogu biti tumačeni proizvoljno u zavisnosti ko ih tumači.

 

"To ostavlja mnogo prostora za zloupotrebu poligrafskog ispitivanja. Nepouzdanost poligrafa upravo je i razlog zašto se on koristi kao samo jedna od policijskih mera i radnji, i to najčešće prilikom provera navoda iz krivične prijave, a ređe u fazi istrage", navela je ona.
 
Podsetila je da po zakonu o policiji, poligrafskom ispitivanju ne mogu biti podvrgnuta osobe koje su pod uticajem alkohola ili droge, osobe sa "ozbiljnim" srčanim oboljenjima ili respiratornim smetnjama, trudnice i porodilje, mlađi od 14 godina, osobe u "izrazito stresnom stanju", osobe pod dejstvom lekova za smirenje, osobe koje pokazuju "vidljive znake duševne bolesti i privremene duševne poremećenosti" i one koje osećaju "intenzivan fizički bol".
 
Dodala je da je obavezno uraditi planiranje i pripremu poligrafskog testiranja i sastaviti pitanja koja će biti postavljena na testiranju.
 
"Zakon o policiji je tačno propisao ko, kada, kako i prema kome se može vršiti poligrafsko ispitivanje. Policijski službenik može uz dobrovoljan pristanak i pisanu saglasnost lica da traži da se nad licem primeni poligrafsko ispitivanje. Nakon što dobije pisanu saglasnost treba da upozna ispitanika sa radom poligrafa i tek nakon toga se pristupa pripremi i testiranju. Maloletnik može da pristane da ide na poligraf, ali uz saglasnost i prisustvo roditelja, staratelja ili punoletne osobe od poverenja", navela je istraživačica BCBP.
 
U zavisnosti od rezultata, ispitanik može da prođe ili da "padne" poligrafsko testiranje što znači da je u toku testiranja na neka ili sva pitanja lagao, odnosno da je poligraf tako pokazao a policija na osnovu tih rezultata odlučuje u kom pravcu se nastavlja postupak.
 
 MarketingNajnovije vesti