• AP: Obračun Srbije sa aktivistima protiv vakcinacije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Američka agencija Asošiejted pres izvestila je danas da je srpska policija privela poznatu doktorku i druge glasne aktiviste protiv vakcinacije, uz obrazloženje da ugrožavaju uspešnu kampanju vakcinacije protiv korona virusa.

    U tekstu pod nazivom „Obračun Srbije sa aktivistima protiv vakcinacije“, agencija piše da je doktorka Jovana Stojković, psihijatar i vodeća ličnost antivakserskog pokreta u Srbiji, privedena na saslušanje u policiju po optužbi da je širila „strah i paniku“ objavama na društvenim mrežama i javnim nastupima.

    „Stojković, koja vodi malu krajnje desnu partiju (Pokret Živim za Srbiju), često je iznosila antivakserske teorije zavere“, navodi AP.

    U tekstu se navodi da je policija danas ispitala još najmanje pet osoba, uz ocenu da je reč „o očiglednom obračunu sa sve većim antivakserskim pokretom u Srbiji“.

    Američka agencija navodi i da su doktorku Stojković po izlasku iz policijske stanice dočekale desetine pristalica, s transparentom „Stop kovid fašizmu“.

    Stojković je rekla da je optužena zbog deljenja članaka o vakcinama i dodala da su njeni komentari bili „zasnovani na naučnom istraživanju i onome što govore lekari“, dodaje AP.

    Agencija prenosi i izjavu ministarke pravde Srbije Maje Popović da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i državni tužioci postupali u skladu sa zakonom.

    „Svi počinioci krivičnih dela moraju da budu procesuirani, naročito kada ugrožavaju javno zdravlje“, navodi AP reči ministarke pravde.

    Srbija ima jednu od najviših stopa vakcinacije u Evropi, najviše zahvaljujući kupovini velikih količina vakcina iz Kine i Rusije, navodi AP i dodaje da se u Srbiji koriste i vakcine kompanija Fajzer/Biontek i Astrazeneka.

    „Iako je više od dva miliona ljudi u zemlji sa sedam miliona primilo najmanje jednu dozu vakcine, Srbija beleži znatan pad broja gradjana koji se prijavljuju za vakcinaciju. Zvaničnici i doktori taj pad interesovanja povezuju sa sve glasnijim antivakserskim pokretom“, dodaje AP.

    Agencija podseća da su se hiljade gradjana Srbiji susednih zemalja slile u Beograd krajem marta nakon što su srpske vlasti ponudile strancima mogućnost besplatne vakcinacije protiv korona virusa.

    „Svi stranci su primili vakcine Astrazeneke kojima je isticao rok upotrebe, usled nedovoljnog interesovanja za tu vakcinu medju Srbima“, navodi AP.

    Američka agencija Asošiejted pres izvestila je danas da je srpska policija privela poznatu doktorku i druge glasne aktiviste protiv vakcinacije, uz obrazloženje da ugrožavaju uspešnu kampanju vakcinacije protiv korona virusa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]