Stare ruke Foto: pixabay
Srbija

Apel Vlade najstarijim sugrađanima

Izvor: 
RTS Ned, 15/03/2020 - 18:17

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa, o kojima će javnost biti obaveštena posebnim saopštenjem, saopšteno je iz Vlade.

Kako bismo se u novonastalim okolnostima svi ponašali odgovorno, prema sebi samima i našim najbližima, Vlada Republike Srbije, putem saopštenja, koristi i ovu priliku da zamoli najstarije sugrađane, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju.

Naglašava se da je često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.

"Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta. Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga", ističe se u apelu Vlade.

Dodaje se da ukoliko je neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko nosa i usta. Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja.

"Od krucijalnog značaja je da, kako se navodi u saopštenju, ukoliko osetite neke simptome ili druge zdravstvene tegobe, ne idete u dom zdravlja ili bolnicu već da pozovete neki od brojeva telefona, specijalno oformljenih za ove potrebe. Pored već poznatih brojeva (064/894-52-35 i 011/268-45-66) Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva koje možete pronaći na sajtu www.covid19.rs", navedeno je u saopštenju Vlade.

Vlada na najstarije sugrađane apeluje da budu aktivni i da održavaju svakodnevnu rutinu koliko to izolovani uslovi dozvoljavaju.

"Još jednom vas molimo da pratite sve savete i budete u komunikaciji sa vašim najbližima. Novonastale okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost, ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije koja u ovom trenutku samo može da vam naškodi", napominje se u saopštenju Vlade.

Vlada Republike Srbije je, kako se navodi, u potpunosti posvećena borbi protiv širenja novog koronavirusa, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja.
MarketingNajnovije vesti