• Apel Vlade najstarijim sugrađanima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa, o kojima će javnost biti obaveštena posebnim saopštenjem, saopšteno je iz Vlade.

    Kako bismo se u novonastalim okolnostima svi ponašali odgovorno, prema sebi samima i našim najbližima, Vlada Republike Srbije, putem saopštenja, koristi i ovu priliku da zamoli najstarije sugrađane, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju.

    Naglašava se da je često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.

    „Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta. Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga“, ističe se u apelu Vlade.

    Dodaje se da ukoliko je neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko nosa i usta. Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja.

    „Od krucijalnog značaja je da, kako se navodi u saopštenju, ukoliko osetite neke simptome ili druge zdravstvene tegobe, ne idete u dom zdravlja ili bolnicu već da pozovete neki od brojeva telefona, specijalno oformljenih za ove potrebe. Pored već poznatih brojeva (064/894-52-35 i 011/268-45-66) Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva koje možete pronaći na sajtu www.covid19.rs„, navedeno je u saopštenju Vlade.

    Vlada na najstarije sugrađane apeluje da budu aktivni i da održavaju svakodnevnu rutinu koliko to izolovani uslovi dozvoljavaju.

    „Još jednom vas molimo da pratite sve savete i budete u komunikaciji sa vašim najbližima. Novonastale okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost, ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije koja u ovom trenutku samo može da vam naškodi“, napominje se u saopštenju Vlade.

    Vlada Republike Srbije je, kako se navodi, u potpunosti posvećena borbi protiv širenja novog koronavirusa, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja.

    Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa, o kojima će javnost biti obaveštena posebnim saopštenjem, saopšteno je iz Vlade.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]