Policija Foto: MUP Srbije
Srbija

APV: Vojvodini treba funkcija javne bezbednosti, formirati direktorat policije za područje pokrajine

Izvor: 
021.rs Pon, 20/09/2021 - 22:23


Akcija progresivne Vojvodine saopštila je da bi Autonomnoj Pokrajini trebalo da se vrati funkcija javne bezbednosti.
 
Povodom otvorene javne rasprave o novom Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, Akcija progresivne Vojvodine (APV) smatra da je policijskoj službi u Srbiji potrebna ne kozmetička, već suštinska promena u organizaciji, piše 021.rs.

To, kako poručuju, podrazumeva i da se Autonomnoj Pokrajini Vojvodini vrati ukinuta funkcija javne bezbednosti jer se iz vrha MUP-a ne može sprovesti jedinstveni i sveobuhvatni sistem praćenja stanja i organizovanja poslova javne bezbednosti za svaku lokalnu samoupravu.

"Vreme je pokazalo da centralizovano i stereotipno planiranje na osnovu statističkih pokazatelja o učinjenim krivičnim delima i prekršajima, koje evidentiraju MUP i tužilaštva, ni izdaleka ne odgovara stvarnom stanju bezbednosti u svakoj lokalnoj samoupravi, pa se stoga i ne može izvršiti stvarna procena ugroženosti niti se na osnovu nje mogu planirati aktivnosti u interesu građana i građanki, koji se s ovim problemima svakodnevno suočavaju u mestima u kojima žive", kažu u APV.

 
U Akciji se zalažu za to da se u nacrtu novog zakona o unutrašnji poslovima predvidi i formiranje direktorata policije za područje Vojvodine sa sedištem u Novom Sadu. Direktorat bi, navodi se, građanima i građankama Vojvodine dao aktivnu ulogu u kreiranju lokalne bezbednosne politike, koju je moguće pravilno kreirati samo ako se neposredno razumeju njihove potrebe jer "svaki grad, opština ili mesna zajednica imaju specifične probleme i izazove i imaju odgovore i kapacitete da reše svoje bezbednosne probleme".
 
"Sadašnja organizacija MUP-a je izrazito centralizovana, militarizovana i politizovana struktura koja ne daje priliku građanima koji poštuju zakone da definišu svoje prioritete i da se uključe u različite delatnosti u svrhu unapređenja ukupnog kvaliteta života u svojim sredinama i da konačno fokus policijskog delovanja pomere s reagovanja na prijave građana, na konstruktivno rešavanje problema koji među njima izazivaju strah i zabrinutost i ometaju njihove svakodnevne aktivnosti", zaključak je APV.
 MarketingNajnovije vesti