• Baki prodali naddušek i jastuk za 106.670 dinara, od ugovora – ni traga

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Baka Nadežda ima 86 godina, penziju od 17.000 dinara i račun na 106.670 dinara za naddušek-prostirku i jastuk „sa magnetima“. Ima i 24 rate od po 4.444,58 dinara koje joj Fond PIO uredno skida od penzije. Samo nema svoj primerak kupoprodajnog ugovora, niti mogućnost da od ove kupovine odustane.

    Od penzije, priča za portal N1 njena unuka, baka jedva plaća lekove, račune i hranu. „Ne znam ni kako je trgovac uopšte sklopio ugovor sa njom – pošto ona primerak nije dobila. A ne znam ni odakle trgovcu – firmi Eterna Vita group – bakin JMBG, pošto kod nje ne stoji nijedan dokument, svi su kod mene, u mojoj kući. I lična karta, i zdravstvena knjižica, i sva bakina zdravstvena dokumentacija. Nisam ni znala ko je prodavac, dok nisam dobila informaciju od PIO fonda“, ogorčena je unuka Ana Dimitrijević, koja živi u selu kraj Zaječara. Odgovore od firme, ni posle upita mejlom i poziva na fiksni i mobilni telefon – nismo dobili. Isto je i sa Fondom PIO, koji ima ugovore sa trgovačkim firmama.

     

    „Otišla sam na odmor, nisam bila tu,  i trgovac je došao kod bake i prodao joj  magnetni naddušek i jastuk. To je bilo u periodu između 4. i 9. jula, a baka ne može da se seti kada tačno. Ja, inače, živim u susednom selu i baku redovno obilazim. Ona je , rekla mi je, potpisala ugovor, a da ni sama ne zna zašto. Lepo je pričao sa njom, kaže mi misleći na trgovca. Ali mu nije dala nikakav dokument, čak ni stari ček od penzije“, kaže Ana Dimitrijević.

    Upravo zato Anu čudi kako je trgovac došao do bakinog jedinstvenog matičnog broja, koji mu je neophodan za ovakvu vrstu ugovora, gde Fond PIO automatski rate skida sa penzije. Najteže je, kaže, bilo saznati – s kim je potpisala ugovor i koliko će sve to da je košta.

    „Ona nije znala kako se zove firma. Trgovac nije ostavio nijedan primerak ugovora, a takođe ni formular za odustanak od kupovine. Zato nisam mogla da reagujem i u zakonskom roku odustanem od kupovine za 14 dana. Mada, znam da je po zakonu taj rok, u stvari, godinu dana, pošto trgovac nije ostavio taj formular“, navodi Ana.

    Kada je konačno od Fonda PIO dobila informaciju o kojoj firmi je reč, 14 dana od kupovine je prošlo.

    „Jednostavno nije bio ostavljen nikakav papir koji bi ukazao na to ko je prodavac i kome bih ja mogla odmah da vratim robu. Kako bih saznala ko je prodavac robe, svakodnevno sam zvala telefonom PIO fond u Zaječaru ne bi li me obavestili koje preduzeće je stavilo administrativnu zabranu na bakinu penziju. Tek 26. jula me je PIO fond obavestio da je stavljena administrativna zabrana od strane Eterna Vita group DOO. Odmah istog trenutka sam ih nazvala, objasnila im situaciju i pitala kako i na koji način da im vratim robu“, navodi Ana.

    Potom su je, dodaje, uputili na pravnu službu.

    Reč na reč: rasprava sa pravnikom

    „Smiren razgovor se pretvorio u raspravu i ubeđivanje oko papirologije. Pravnik tvrdi da su papiri – ugovor i formular o odustanku ostavljeni, ja da nisu, gde on meni drsko navodi da ‘koliko moje nije, toliko njegovo jeste’ i da slobodno možemo da idemo na sud. Nakon mojih navoda da ću to pokrenuti i sudskim putem, jer je baka veoma potresena i ne može to da im plaća, pravnik mi je rekao da robu pošaljem odmah, lepo upakovanu i napišem odustanak od kupovine koji će baka potpisati, a on će raskinuti ugovor čim kod njega dođe potpisan primerak odustanka od kupovine. I to sve da uradim i pošaljem najkasnije do petka 29. jula jer oni posle idu na kolektivni godišnji odmor“, navodi Ana.

    Istog trenutka je, kaže, sastavila obrazloženje i dokument o odustanku od kupovine, baka je potpisala i istog dana im poštom poslala po dva primerka obrazloženja i odustanka, „zajedno sa dobro upakovanom robom“.

    „Odgovor od firme Eterna Vita dobila sam 3. avgusta. U njemu stoji da se reklamacija odbija, jer nije u zakonskom roku od 14 dana! U njihovom odgovoru u zaglavlju stoji bakin matični broj, za koji ne znam odakle im je, jer bakina celokupna dokumentacija stoji kod mene kući“, navodi Ana Dimitrijević.

    Ni para, ni ugovora, ni robe

    Epilog ove priče je da baka Nadežda prima za četvrtinu manju penziju zbog ove obustave, da i dalje nema ugovor o kupoprodaji, a sada ni pomenuti naddušek i jastuk sa magnetima koji je – vraćen trgovcu.

    „Trgovac je u dopisu kojim odbija reklamaciju naveo da proizvode koje sam im poslala mogu da preuzmem u sedištu kompanije – na beogradskoj adresi“, navodi naša sagovornica.

    Podnete prijave

    Kada je saznala da je baka potpisala „neki ugovor“ na “ ne zna koliki iznos“ , i da je trgovac robu ostavio bez ambalaže i originalnog pakovanja, Ana Dimitrijević je prvo pozvala policiju. Oni su je uputili na tržišnu inspekciju.

    „Moja prijava tržišnoj inspekciji je zaprimljena i trenutno je, kažu mi, u procesu rešavanja“, poslednja je informacija koju Ana dobila od inspektorke.

    Firma ćuti – ili je na odmoru

    Iz Eterna Vita grupe portal N1 nije dobio odgovore ni posle šest dana od upita mejlom.

    U firmi se niko ne javlja ni na fiksni telefon, niti na mobilni telefon pravne službe.

    Konkretne odgovore nismo dobili ni od Fonda PIO, koji ima ugovore sa raznim trgovačkim preduzećima. Te firme penzionerima nude kupovinu uz plaćanje na rate, a Fond se, putem aktiviranja administrativne zabrane na penziju, stara da se te rate po kupoprodajnim ugovorima – plaćaju.

     

    Opširnije pročitajte na portalu N1.

     

    Baka Nadežda ima 86 godina, penziju od 17.000 dinara i račun na 106.670 dinara za naddušek-prostirku i jastuk „sa magnetima“. Ima i 24 rate od po 4.444,58 dinara koje joj Fond PIO uredno skida od penzije. Samo nema svoj primerak kupoprodajnog ugovora, niti mogućnost da od ove kupovine odustane.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto

    Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto […]

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]