• Batut objavio šest preventivnih mera: Kako se zaštititi od gripa i drugih virusa koji dovode do respiratornih infekcija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je preporuke kako da se građani zaštite od gripa i drugih virusa koji dovode do respiratornih infekcija.

    1. Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome i/ili znake respiratorne infekcije, tako što ćete:

    • izbegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju jedan ili više od sledećih simptoma: temperatura, groznica, kašalj, bol u grlu, curenje iz nosa, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja i malaksalost. Osobe koje imaju ove simptome mogu biti zaražene virusom gripa ili nekim drugim virusom.
    • održavati razdaljinu/distancu od najmanje jednog metra od nekoga ko ima simptome simptome i/ili znake respiratorne infekcije i izbegavati gužve.

    Kada se distanca ne može održati, smanjiti vreme bliskog kontakta, što je više moguće, sa osobama koje bi mogle biti bolesne.

    • izbegavati nepotrebne posete osoba koje su bolesne.
    • izbegavati da budete lice u lice sa bolesnom osobom, smanjiti i vreme bliskog kontakta kada se brinete o osobama koje imaju simptome i/ili znake respiratorne infekcije. Kada držite bolesnu decu, stavite im bradu na rame kako vam ne bi kašljala u lice.

    2. Često perite ruke

    Redovno pranje ruku sapunom i vodom ili upotrebom sredstava za suvo pranje/dezinfekciju ruku na bazi najmanje 70% alkohola. Redovno pranje ili dezinfekcija ruku pomoći će vam da se zaštitite od virusa. Operite ruke sapunom i vodom, posebno nakon što kašljete ili kijate. Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola smanjuju količinu virusa gripa na kontaminiranim rukama, iako je pranje sapunom i vodom efikasnije.
    Kada se brinete o nekom ko ima simptome i/ili znake respiratorne infekcije, obavezno operite ruke nakon što dodirnete tu osobu i nakon rukovanja njenim maramicama ili vešom.

    Pranje ruku ne bi trebalo da bude samo brzo ispiranje. Svaki put treba da traje najmanje 20 sekundi. Nakon pranja ruku sapunom i vodom potrebno je dobro ih osušiti suvim čistim peškirom, papirnim ubrusima za jednokratnu upotrebu ili sušilom sa toplim vazduhom.

    3. Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa ili usta

    Virusi se često šire kada osoba dodirne površine ili predmete sveže kontaminirane sekretima disajnih organa inficirane osobe, na kojima se nalazi virus, a potom dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

    4. Održavajte pravilnu respiratornu higijenu

    U slučaju kijanja i kašljanja potrebno je pokrivanje usta i nosa nadlakticom ili papirnom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti u kantu za otpatke, a potom oprati ruke sapunom i vodom ili upotrebom sredstava za suvo pranje/dezinfekciju ruku na bazi najmanje 70% alkohola.

    5. Redovno provetravajte prostor u kome boravite

    6. Ostanite kod kuće ako ste bolesni

    Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je preporuke kako da se građani zaštite od gripa i drugih virusa koji dovode do respiratornih infekcija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija