Foto: Ministarstvo spoljnih poslova
Srbija

BCBP: Nacrt zakona o spoljnim poslovima povećava moć predsednika na štetu vlade

Izvor: 
N1/Beta Pet, 15/10/2021 - 16:10Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) saopštio je da će Nacrt zakona o spoljnim poslovima, ukoliko ne pretrpi ozbiljne izmene, povećati moć predsednika u vođenju spoljne politike na štetu Vlade i diskrecionu moć ministra spoljnih poslova.

Takođe će, kako je rečeno, umanjiti transparentnost rada ovog ministarstva i centralizovati nadzor nad svim poslovima koji imaju veze sa odnosima sa inostranstvom.

Takav zakon bi bio „još jedan korak u formalizaciji uloge koju predsednik vrši mimo ustavnih nadležnosti, uzurpirajući institucije nadležne za formulisanje i sprovođenje spoljne politike“.

Uvodi se, kako je saopšteno, autonomni informacioni i telekomunikacioni sistem za prikupljanje, čuvanje i obradu podataka koji nije u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka.

Nacrt „uvodi funkciju diplomatskog nadzornika koji će vršiti unutrašnji nadzor nad diplomatskim predstavništvima i konzulatima, međutim, on će imati preširoka ovlašćenja i neće biti nezavistan u svom radu“.

Takođe, kako je navedeno, centralizacija moći i autoritarna kontrola izvršne vlasti ogleda se u tome da pokrajinski organi i jedinice lokalne samouprave mogu da opšte sa predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija isključivo preko Ministarstva spoljnih poslova.

BCBP traži od Ministarstva spoljnih poslova da pokrene „ozbiljnu, suštinsku i inkluzivnu javnu raspravu o ovoj važnoj regulativi“.

 
MarketingNajnovije vesti