• Bebac: Ministarstvo da hitno izda instrukcije za obeštećenje oštećenih porodilja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Portal Bebac apelovao je da resorno ministarstvo što hitnije izradi instrukcije koje su, radi obeštećenja, neophodne roditeljima oštećenim neustavnim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodici.

    Taj portal je u saopštenju naveo da svi oštećeni roditelji imaju pravo na obeštećenje, ali da su usled nedostatka instrukcija prinuđeni da traže savete advokata te se tako izlažu dodatnim troškovima.

    „Napominjemo da su među oštećenima mame koje su na porodiljskom odsustvu dobijale naknadu i manju od 1.000 dinara“, navedeno je u saopštenju.

    Napominje se da je rok za podnošenje zahteva za obeštećenje za ovu grupu roditelja kraj novembra, posle čega će, kako je ukazano, oštećene mame izgubiti pravo na naknadu štete.

    Apelovano je na ministarstvo da što pre izda jasna uputstva, kako bi svi oštećeni roditelji iskoristili svoje pravo u predviđenim rokovima.

    Nakon usvajanja izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a usled odluke Ustavnog suda koji je određene odredbe proglasio neustavnim, brojne porodice su u potrazi za načinom za obeštećenje.

    Pravo na obeštećenje i isplatu razlike imaju mame koje su dobijale naknadu manju od minimalne zarade tokom porodiljskog odsustva, dodaje se u saopštenju.

    To pravo imaju i roditelji dece sa smetnjama u razvoju koji su bili uskraćeni za jednu od dva prava koja im pripadaju i poljoprivredne osiguranice kojima se obračunavala naknada na osnovu dužeg perioda obračuna, dodao je Bebac.

    Navedeno je i da je sporan zakon sa svim neustavnim odredbama bio na snazi tri godine i da broj oštećenih porodica nije mali.

    Taj portal je upozorio i da je „nedopustivo da se nakon svega oštećene mame upućuju na advokate, kako bi došle do obeštećenja“.

    „Prema informacijama od službenika Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, instrukcije još uvek nisu urađene, pa tako ni dostavljene opštinskim i gradskim službama dečje zaštite“, naveo je portal Bebac.

     

    Portal Bebac apelovao je da resorno ministarstvo što hitnije izradi instrukcije koje su, radi obeštećenja, neophodne roditeljima oštećenim neustavnim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodici.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]