Vakcine Foto: Rhoda Baer
Srbija

Bebac: Zbog čega roditelji plaćaju vakcinu za veliki kašalj koja je obavezna?

Izvor: 
021.rs Čet, 06/05/2021 - 14:22Portal Bebac.com upitao je danas ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog čega roditelji plaćaju vakcinu za veliki kašalj.
 
Bebac ističe da su vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i poliomijelitisa obavezne za decu pred polazak u školu, uz MMR, a da uprkos tome vakcina protiv velikog kašlja nije dostupna u domovima zdravlja, već je roditelji kupuju u apotekama po ceni od oko 3.000 dinara.
 
"Ovo u praksi znači da se vakcina protiv pertusisa dobija na zahtev roditelja što dalje otvara pitanje šta je sa decom koja neće primiti ovu vakcinu iako je ona propisana kao obavezna. Sve vakcine koje su obavezne do sada su bile dostupne i besplatne što je i razumno jer bi naše osiguranje trebalo da pokriva kompletan kalendar vakcinacije", navodi se u saopštenju.
 
Bebac je pitao ministra i šta će se desiti u slučaju da se neko dete razboli od te bolesti samo zbog toga što roditelji nisu kupili vakcinu ili nisu bili upoznati da je ta vakcina obavezna, ali da treba da je kupe.
 
"Tražimo da omogućite svim predškolcima besplatnu vakcinu i zaštitu od pertusisa i da nam odgovorite na sledeća pitanja: kako je došlo do toga da roditelji plaćaju vakcinu koja je obavezna, kada će vakcina biti dostupna i besplatna u domovima zdravlja i na koji način roditelji mogu da refundiraju novac koji su izdvojili za vakcinu koja je obavezna", navodi se u saopštenju.MarketingNajnovije vesti