Srbija

Bez fiskalnih kasa u 77 delatnosti

Izvor: 
Dnevnik.rs Uto, 24/11/2020 - 09:07

U Srbiji postoje delatnosti koje su iz objektivnih ili manje objektivnih razloga oslobođene obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Na sajtu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi” nalazi se i Uredba o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na taj način. Po tom zvaničnom spisu, postoji čak 77 takstativno navedenih takvih delatnosti.

Članom 2 pomenute Uredbe navode se 74 takve delatnosti koje su podeljene u tri celine. Prvu celinu čine 36 delatnosti, a samo neke od njih su: trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta, železnički prevoz putnika i tereta, taksi prevoz, telekomunikacije, različite usluge čišćenja, obrazovanje, kockanje i klađenje, delatnosti verskih organizacija, popravka obuće, predmeta od kože, satova i nakita, stvaralačke, umetničke i zabavne delatnosti... U drugom delu liste našle su se samo pojedine delatnosti iz tri šire grupe delatnosti. Tako, iz grupe delatnosti pod nazivom „Ostala trgovina na malo izvan prodavnica, tezgi i pijaca”, kao one koje nisu u obavezi da izdaju fiskalni račun navedene su dve vrste prodaje – one preko automata i one preko putujućih prodavaca (ulična prodaja sladoleda, lozova, kokica i štampe – kolporteri). U okviru oblasti „Veterinarske delatnosti” izdvojeni su: primarna terenska zdravstvena zaštita životinja, poslovi iz Programa mera zdravstvene zaštite životinja, poslovi dezinfekcije i deratizacije u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnosti na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja.

Kao treća i poslednja grupa delatnosti navedene su „Ostale nepomenute lične uslužne delatnosti”, a u okviru njih konkretno: aktivnost čistača cipela, nosača, lica za naplatu parkiranja automobila. Treću veliku celinu prestavljaju delatnosti koje obavlja preduzetnik koji plaća porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod i koji nije obveznik poreza na dodatu vrednost. Takvih je 35, među kojima i: popravka metalnih proizvoda, mašina, elektronske i optičke opreme, uklanjanje otpadnih voda, rušenje objekata, priprema gradilišta, postavljanje električnih instalacija, vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema, održavanje i popravka motornih vozila, fotografske usluge, delatnosti frizerskih i kozmetičkih salona, pogrebne i srodne delatnosti...
MarketingNajnovije vesti