PVO sistem Foto: Ministarstvo odbrane Kine
Srbija

Bezbednosna mreža: Srbija kupila kineski raketni sistem PVO?

Izvor: 
Balkanska bezbednosna mreža Ned, 02/08/2020 - 23:16

Vojska Srbije dobiće raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3 kineske proizvodnje, navodi specijalizovani portal Balkanska bezbednosna mreža i dodaje da je nabavka već ugovorena i plaćena.
 
Kako se navodi u tekstu, na tu nabavku ukazuje pažljivo čitanje godišnjeg izveštaja o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu u kojem je, u jednom pasusu, navedeno da su zaključeni uvozni ugovori u ukupnoj vrednosti od 620,3 miliona američkih dolara, a da je najveća među njima nabavka "PVO sistema FK-3".
 
Ostali ugovori po vrednosti su modernizacija lovaca MiG-29 što se odnosi na integraciju dodatne avione uključujući modifikacije radara i novih raketa vazduh-vazduh i zemlja-vazduh, zatim nabavka francuskih lakih prenosnih sistema PVO Mistral 3 i raketa i kineskih bespilotnih letelica CH-92A, koje su već stigle i predstavljene su javno 4. jula na aerodromu Batajnica. Ostali poslovi su u toku realizacije.
 
Kineski FK-3 počeo je da se pominje u medijima pre dve godine kao sistem koji će biti nabavljen za modernizaciju teritorijalne PVO Srbije.
 
"Nabavka FK-3 uvek se u tim člancima dovodi u direktnu vezu sa susretima predsednika Si Đipinga i Aleksandra Vučića. Jedan od primera je početak teme jula 2018. kada je delegacija ministarstva odbrane Srbije posetila firmu Peking i videla sisteme FK-3 i FM-3000", navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.
 
"U izveštajima medija o Vučićevoj poseti Kini aprila 2019. navodi se precizno da je jedna od tema sastanaka dva predsednika raketni sistem PVO FK-3. Recentni članci u medijima i dalje pišu o nabavci FK-3 kao budućem potezu koji će tek biti tema pregovora. Izveštaj Jugoimport-SDPR jasno kaže da postoji čvrst ugovor", dodaje se.
 
Portal dodaje da su taktičko-tehničke karakteristike FK-3 misteriozne jer se radi o izvoznom sistemu koji do narudžbine za Srbiju nije imao korisnika.
 
"Kinezi su na izložbama naoružanja do sada navodili samo šture informacije po kojima se radi o sistemu sa zonom uništenja do 100 km po daljini i do 27 km po visini. U domaćim izvorima stalno se pominju tri sistema i možemo pretpostaviti, s obzirom da se radi o informaciji iz državnog vrha, da je tačna, i da su to tri baterije. Kod sistema FK-3 jednu bateriju čine vozilo sa radarom i tri lansirna vozila od kojih svako ima četiri rakete sa radiokomandnim i radarskim poluaktivnim vođenjem. Jedna baterija može istovremeno da dejstvuje sa 12 raketa po šest ciljeva", navodi portal.
 
U tekstu se dodaje da nabavka tog sistema, na neki način, predstavlja i indirektno ostvarenje želja dobrog dela javnosti da se nabavi ruski sistem S-300 jer su Kinezi rakete za FK-3 projektovali na osnovu rešenja ruskih raketa raznih varijanti koje su dobili kada su kupili S-300 90-ih godina.
 
"Za kinesku vojnu industriju izvoz PVO u Srbiju izuzetno je vredan prodor na potpuno novo tržište jer su do sada korisnici kineskih sistema srednjeg i velikog dometa bili samo kineski saveznici iz Azije", zaključuje taj portal.
 
Vojska Srbije u okviru 250. raketne brigade PVO za teritorijalnu odbranu ima pet diviziona raketnih sistema Neva i Kub, kao i jednu bateriju sistema Pancir S-1 koji je nedavno kupljen iz Rusije. Dva diviziona sistema Neva i baterija Pancira su zadužene za odbranu Beograda, dok je po jedan divizion sistema Kub raspoređen u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.
 MarketingNajnovije vesti