• BIRN: EPS nabavio opremu kakvu koriste tajne službe za prisluškivanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    BIRN otkriva da je osim programa za zaštitu 20 mobilnih telefona, EPS realizovao još tri javne nabavke preko kojih je kupljena oprema i softveri koji su primereniji potrebama tajnih službi, nego EPS-u.

    Slučajem se već godinu dana bavi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

    Preduzeće IntellSec, preko kog je EPS 2019. nabavio softver za zaštitu 20 mobilnih telefona vredan gotovo 230.000 evra, o čemu je BIRN već pisao, dobilo je te i naredne godine još tri vredna tendera, u okviru kojih su nabavljeni oprema i softveri kakvi se mogu naći u prislušnim centrima obaveštajnih službi.

    Kako BIRN saznaje, među njima su programi za prikupljanje ličnih podataka, minijaturni audio-snimači za skrivenu upotrebu, dronovi, kamere visoke osetljivosti za prepoznavanje lica, lokatori, ometači signala…

    Među nabavljenim softverima su, na primer, i oni koji služe za prikupljanje i analizu ličnih podataka, lozinki sa društvenih mreža, dekodiranje učitanih podataka… Ovakvi se programi koriste u istragama, pa je za korišćenje neophodno imati zakonska ovlašćenja. Tu su i lokatori koji se mogu lako staviti ispod automobila i tako jednostavno pratiti aktuelna pozicija vozila i njegova ranija ruta.

    Postavlja se pita šta će EPS-u takva oprema, u koje svrhe tu opremu i programe koristi i ima li ovlašćenja za tako nešto?

    U EPS-u odgovor na to pitanje BIRN nije dobio, jer u toj kompaniji kažu da takva javna nabavka za kupovinu pomenutih uređaja “nije pokrenuta ni realizovana” i upućuju ih da se obrate nadležnim organima.

    BIRN je pitanja u vezi sa nabavkom pomenute opreme i njenom upotrebom poslala i doskorašnjem v.d. direktoru Miloradu Grčiću, ali do objavljivanja teksta, odgovori nisu stigli.

    S druge strane, Nataša Prišić, specijalista korporativne bezbednosti i bivša koordinatorka za praćenje nepravilnosti utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole EPS-a, koja je 2020. ostala bez posla, jer se, kako kaže, zbog zloupotreba u preduzeću sukobila sa šefovima iz svoje službe i v.d. direktorom Miloradom Grčićem, kaže za BIRN da je oprema, po nalogu Grčića i direktora Sektora za unutrašnju kontrolu EPS-a Nenada Dilberovića, bila smeštena u kancelariji upravne zgrade pijace na beogradskom Ceraku. Iz tog prislušnog centra su prisluškivali direktore i zaposlene, kaže Prišićeva koja je prilikom jednog svog neočekivanog dolaska, zatekla navedenu opremu u jednoj tajnoj sobi u toj zgradi.

    „To su radili da bi napravili neku tampon zonu, u slučaju da neko hoće da smeni Grčića ili da njih smeni ili da im napakosti, da oni imaju nešto čime će da se zaštite, da ih ucenjuju“, kaže Prišićeva za BIRN. Oprema je, kaže bila smeštena i u objektu ogranka Kolubara u Lazarevcu, koji je nazvan Tvrđava.

    Stručnjaci kažu da je takva vrsta prikupljanja podataka isključivo u nadležnosti policije i tajnih službi i to po nalogu suda.

    „Posedovanje opreme za tajni nadzor koja pritom sadrži i softver za prepoznavanje lica, potpuno je nepotrebna EPS-u, a njena upotreba je nezakonita“, kaže za BIRN Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

    Bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić za BIRN kaže da EPS nije državna bezbednosna struktura, već javno preduzeće čija delatnost je proizvodnja, snabdevanje i trgovina električnom energijom, pa je teško i poverovati da zaista nabavlja ovakvu opremu.

    „Mogu, naravno samo pod određenim izuzetnim okolnostina da zamislim opravdanu primenu takve opreme u EPS-u, ali ne od strane EPS-a već od strane subjekata koji su za to ovlašćeni“, kaže Šabić.

    Ukupna vrednost pomenute četiri nabavke je oko 665.500 evra. Pomenuti tenderi su objavljeni na Portalu javnih nabavki, ali se pomenuta oprema za praćenje i prikupljanje podataka o ličnostima, krije iza naziva tih nabavki kao što je “audio i digitalna oprema” i “oprema za servisiranje mobilnih uređaja”.

    Osim što pomenute nabavke prevazilaze potrebe i ovlašćenja EPS-a, u vezi sa njima postoji i ozbiljna sumnja na korupciju, jer, kako BIRN saznaje iz policijskih izvora, u aprilu prošle godine podneta je krivična prijava zbog davanja mita od 80.000 evra.

    U vezi sa tim nabavkama, kako BIRN dalje saznaje, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je pokrenulo predistražne radnje još u februaru prošle godine, a policija je obavila brojna saslušanja. Saslušano je, prema saznanjima BIRN-a, oko 150 zaposlenih u EPS-u, kao i dobavljač pomenute opreme. BIRN-ovi izvori iz EPS-a i policije, međutim, kažu da nije jasno šta je tačno predmet istrage – korupcija koja je pratila javne nabavke ili namena nabavljene opreme, koja se, kako ocenjuju pojedini stručnjaci, može koristi za prisluškivanje i praćenje.

    BIRN-ovi izvori sumnjaju da će istraga do kraja rasvetiliti ko je uzimao novac od javnih nabavki, te za šta je tačno EPS koristio pomenutu opremu. Oni ocenjuju da je cilj istrage da se pronađe “žrtveno jagnje” kako bi se na najbezbolniji način po vlast i vrh EPS-a zatvorila priča o velikim zloupotrebama u tom javnom preduzeću. Izvori BIRN-a se pribojavaju da će i u ovom slučaju biti primenjen metod koji je već oproban u slučaju Savamala, kada je za niz krivičnih dela počinjenih u tom kvartu, pravosnažno bio kažnjen tek jedan policajac.

    Kako za BIRN kaže Nataša Prišić, na saslušanju u policiji bili su gotovo svi zaposleni u Unutrašnjoj kontroli EPS-a koji su, kako ona tvrdi, koristili spornu opremu.

    Dobavljač te opreme, Milan Blagojević, vlasnik firme IntellSec, na saslušanju u policiji je bio nekoliko puta. U martu prošle godine saslušan je u svojstvu građanina u prostorijama Uprave kriminalističke policije (UKP). Kako BIRN saznaje iz policijskih izvora, na tom razgovoru je bilo reči i o sumnjama na korupciju koja je pratila te javne nabavke.

    Blagojević je saslušavan u policiji na osnovu Zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja Tužilaštva za organizovani kriminal u okviru predmeta koji je označen kao „stogo poverljiv“ i zaveden pod brojem 21/21 od 4.2.21, što piše u Službenoj belešci Uprave kriminalističke policije sa saslušanja od 18. marta 2021. u koju je BIRN imao uvid.

    Tužilaštvo je za BIRN potvrdilo da ovaj predmet postoji pod oznakom „strogo poverljivo“, ali je to ujedno bila i jedina informacija koju je BIRN dobio iz tužilaštva na Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koji smo uputili 13. januara ove godine. Naime, naš zahtev je odbijen, jer je i dalje u toku pretkrivični postupak.

    Milan Blagojević nije odgovarao na telefonske pozive BIRN-a, a do objavljivanja ovog teksta, nije odgovorio ni na pitanja koja smo mu poslali mejlom.

    Drugi put Blagojević je, kako BIRN saznaje, u policiji bio nedavno, 22. februara ove godine, kada je sa njim saslušan i M.M. (ime poznato redakciji), vlasnik i direktor nekoliko firmi, koji je prethodno, te večeri, priveden u policiju. Tema saslušanja bio je način na koji se dolazilo do keša koji je korišćen za isplaćivanje „provizije“ za navedena četiri tendera EPS-u.

    Na prethodnom saslušanju, obavljenom 18. marta prošle godine, Blagojević je policajcima koji su ga saslušavali ispričao koju je tačno opremu uvezao i prodao EPS-u na osnovu pomenutih tendera, koji su, sudeći prema navodima zapisanim u policijskoj službenoj belešci sa saslušanja, u koju je BIRN imao uvid, bili namešteni za Blagojevićevu firmu IntellSec.

    Opširnije na BIRN.rs.

     

    BIRN otkriva da je osim programa za zaštitu 20 mobilnih telefona, EPS realizovao još tri javne nabavke preko kojih je kupljena oprema i softveri koji su primereniji potrebama tajnih službi, nego EPS-u.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija