Foto: pixabay
Srbija

Bliži se upisna trka, kreću probni prijemni za fakultete

Izvor: 
RTS Čet, 10/06/2021 - 11:38Bliži se upis u srednje škole i na fakultete, koji će se ove godine preklopiti - sve počinje 23. juna. O trošku države u narednoj akademskoj godini školovaće se 29.424 brucoša i postdiplomaca. Najviše će ih biti na našem najstarijem i najvećem univerzitetu, Univerzitetu u Beogradu – samo na osnovnim studijama država će školovati gotovo 10.000 mladih.

Pripremna nastava se privodi kraju, pripremaju se probni prijemni. Kako će izgledati prijemni, ove subote proveriće potencijalni kandidati FON-a.

"Da osete tu ispitnu atmosferu s jedne strane, a sa druge strane da provere svoj kvantum znanja, a sa treće da znaju da upravljaju vremenskom dimenzijom kada izlaze na pravi prijemni ispit", kaže Milija Suknović, dekan FON-a.

Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kaže da planiraju probni prijemni ispit onlajn i besplatno, i da će svi kandidati moći da provere svoje znanje na testovima koji će biti približno iste težine kao što će biti i oni realni na samom ispitu. 

Nauka o hrani je naša najbolje plasirana naučna oblast na Šangajskoj listi, ali baš ne privlači mlade. 

"Imamo nekoliko atraktivnih novih programa, kreirani su na bazi modernih zahteva, neke precizne poljoprivrede, organske proizvodnje, ekologije, tako da mislim da će tu interesovanje biti malo veće", kaže Dušan dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Svi potencijalni brucoši medicine prijemi polažu 30. juna. Za studije na engleskom odobreno je još trideset mesta.

"Na osnovu razgovora sa nekim organizacijama iz inostranstva, mi smo uspeli da organizujemo da preko njih dođe jedan broj studenata i studira ovde u Beogradu na engleskom. Naravno oni prvo treba da prođu prijmeni ispit", kaže Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Najbitnije je da se studenti vrate normalnom životu, kažu profesori. 

"Ja se nadam da će ova generacija brucoša imati koliko-toliko normalne uslove uvođenja u univerzitetski život. Želim im da odaberu studijske programe koji ih interesuju, a ne one koje misle da će im doneti najbolje materijalne uslove. Važno je da se voli ono što se radi, i želim im da vredno uče da što pre stignu do svojih zvanja", kaže Ivanka Ppopović, rektorka Univerziteta u Beogradu. 

Upisna trka počinje 23. juna, kada kandidati podnose prijave za upis. Prijemni, u zavisnosti od fakulteta, počinju 28. juna. 
MarketingNajnovije vesti