Oslić Foto: pixabay
Srbija

Blokirano 27 tona ribe na ulazu u Srbiju. Nebezbedno za upotrebu

Izvor: 
B92/Novosti Pet, 06/08/2021 - 17:26


Srpska veterinarska služba u saradnji sa našom ovlašćenom laboratorijom otkrila je na graničnom prelazu "Gostun" spornu pošiljku zamrznutog oslića "Hek".

Naime, pošiljka ribe je teška 27,5 tona, poreklom je iz Španije i nebezbedna je za upotrebu, prenose Novosti.

Pošiljka je blokirana i zabranjeno je njeno stavljanje na tržište.

Ovog puta su upravo srpske nadležne službe prve obavestile RASFF sistem brzog uzbunjivanja o spornoj pošiljci iz Španije kako bi se informacija u najkraćem roku prosledila svim potencijalnim tržištima evropskih zemalja koje su deo tog sistema.

Problemi sa ovom vrstom ribe, podsetimo, zabeleženi su nedavno i u Bosni i Hercegovini, odakle je povučen smrznuti proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" zbog parazita, a više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Pre toga, došlo je i do niza povlačenja spornih sladoleda u regionu. U pitanju su sladoledi M&M, Snickers i Twix sa povećanim nivoom etil-oksida, koje je najpre sa tržišta povukla Hrvatska, pa pomenuta BiH, zatim su opozvani i u našoj zemlji, a pre dva dana i u Crnoj Gori.

Tu nije bio kraj. Ubrzo zatim, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da s tržišta povlači još proizvoda - silikonski tanjir i šolja za decu trgovačkog naziva "Mushie", a do ovog poteza je došlo zbog spornih isparljivih jedinjenja.

 
MarketingNajnovije vesti