Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Bolnice u Beogradu pune, u Nišu više od 300 kovid pacijenata

Izvor: 
Tanjug Ned, 12/07/2020 - 11:30

Gotovo da nema kraja Srbije gde ne raste broj zaraženih virusom korona.
 
Beogradske bolnice su već danima prepune. U kovid sistem od ponedeljka će i prvi put Institut za reumatologiju.
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je u Nišu 304 pacijenta u kovid centrima.
 
"Među njima imamo one koji su potvrđeni - 97, a sigurno će biti još onih kod kojih će biti potvrđeno prisustvo Covid-19", kaže Tiodorović za RTS.
 
Na respiratoru je osam osoba, a četvoro je umrlo iz okolnih gradova koji su kao najteži slučajevi prebačeni u Niš, rekao je Tiodorović.
 
Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, tokom 24 sata u Šumadijskom okrugu od obrađena 173 uzorka, na virus korona pozitivno je 45 pacijenata, od čega su u Kragujevcu 42 osobe novozaražene.
 
Direktorka Kliničko bolničkog centra "Bežanijska kosa" u Beogradu Marija Zdravković rekla je da je tokom noći bilo više od 100 pregleda u toj ustanovi.
 
"Svi pacijenti su pokriveni terapijski, a svaki deseti nalazi se na intenzivnoj nezi", rekla je Zdravković za RTS.
 
Ona je navela da se hospitalizuju pacijenti sa srednje teškim pneumonijama, a prosek godina je 47. U ovoj kovid bolnici u svakom trenutku ima oko 300 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.
 
Direktorka Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić" u Šapcu Jasmina Stanković rekla je da se za deset dana jula udvostručio broj pacijenta sa simptomima virusa korona.
 
"Od 6. jula dobijamo testove svakondnevno, 80 do 90 testova koliko je kapacitet laboratorije", kaže doktorka i navodi da se kontakti šalju u kućnu izolaciju.MarketingNajnovije vesti